Cibo Italiano (28): Piadina

In deze reeks laten we ons licht schijnen op de Italiaanse gastronomie, meer bepaald op typische ingrediënten, streekproducten en voedingswaren die zo eigen zijn aan de rijke Italiaanse keuken.

Romagna: mare, sole e piadine

Sin dal tempo degli antichi Romani, la piadina veniva consumata negli ambienti raffinati o dalla gente più povera. Oggi è alla base della cultura gastronomica romagnola. La piadina è infatti così ancorata nell’alimentazione dei romagnoli che è facile imbattersi nei tipici e colorati chioschetti (piadinerie) dove viene preparata seguendo la ricetta tradizionale. Originaria della Romagna, la piadina, o piada, è tipica infatti delle province di Forlì, Cesena, Ravenna e Rimini ma è conosciuta e amata in tutta Italia e all’estero.

Non è altro che una sfoglia composta da farina di grano, strutto o olio di oliva, lievito, sale e acqua. Veniva cotta tradizionalmente su un piatto di terracotta. Giovanni Pascoli la chiamava “il pane, anzi il cibo nazionale dei Romagnoli”. La piadina è una perfetto sostituto del pane e viene solitamente piegata a metà e farcita con affettati, rucola, formaggi, verdure o creme dolci. Non ci sono ovviamente delle regole ben precise: ognuno può creare la sua piadina preferita!

 

Romagna: zon, zee en piadina!

Sinds de tijd van de oude Romeinen wordt piadina gegeten in verfijnde kringen of door armere mensen. Vandaag de dag vormt het de basis van de gastronomische cultuur van Romagna. De piadina is zo verankerd in het voedingspatroon van de Romagnoolse bevolking dat men gemakkelijk de typische, kleurrijke kioskjes (piadinerie) tegenkomt waar de piadina volgens het traditionele recept wordt bereid. De piadina, of piada, komt oorspronkelijk uit de Romagna en is in feite typisch voor de provincies Forlì, Cesena, Ravenna en Rimini, maar is in heel Italië en daarbuiten bekend en geliefd.

Het is niets meer dan een deegblad gemaakt van tarwebloem, reuzel of olijfolie, gist, zout en water. Het werd traditioneel gebakken op een aardenwerken schotel. Giovanni Pascoli noemde het “het brood, of liever het nationale voedsel van het volk van Romagna”. De piadina is een perfecte vervanger voor brood en wordt meestal in tweeën gevouwen en gevuld met gesneden vlees, rucola, kaas, groenten of zoete crèmes. Natuurlijk zijn er geen strikte regels: iedereen mag zijn eigen favoriete piadina maken!

 

 

Sluit je vandaag nog GRATIS aan als Italofan!

MEER INFORMATIE OVER DE ITALIAANSE TAAL.

WE HELPEN JE GRAAG VERDER?
> > >
close-link

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten