Italië en wijn zijn onlosmakelijk verbonden. In deze reeks bekijken we voor elk van de 20 regio’s wat ze te bieden hebben.
Emilia-Romagna is een regio in het noorden van Italië met als hoofdstad Bologna. Bologna is de culinaire hoofdstad van Italië en wordt ook wel La Grassa of La Rossa genoemd, vanwege respectievelijk haar ‘dikke’ keuken en rode daakjes. Deze regio is een van de meest vlakke en hierdoor een van de dichtst bevolkte regio’s van het land met een goed economisch klimaat. De keuken van Emilia-Romagna staat bovendien bekend als een van de beste van het land. Al met al dus helemaal geen verkeerde regio. De historie van Emilia-Romagna op het gebied van het produceren van Italiaanse wijnen gaat terug tot 7 eeuwen voor Christus. De regio wordt daarmee beschouwd als een van de oudste wijnregio’s.
15% van de totale wijnproductie in Emilia-Romagna heeft het keurmerk Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG) of Denominazione di Origine Controllata (DOC). Om een beeld te scheppen in Puglia en Sicilia voldoet ongeveer 4% aan deze standaard en in Veneto is dit 25%. In totaal zijn er in deze regio 2 DOCG-wijnen, te weten de Albana di Romagna en de Colli Bolognesi Classico Pignoletto. Verder zijn er 22 wijnen van DOC-niveau. Hiervan is de Lambrusco misschien wel de bekendste wijn van de regio, zo niet van het hele land.
Meest geteelde druiven
Voor rode wijn: Sangiovese, Ancellotta, Lambrusco Grasparossa, Lambrusco di Sorbara, Fortana, Lambrusco Maestri, Cabernet Sauvignon, Merlot
Voor witte wijn: Trebbiano Romagnolo, Albana, Pignoletto, Malvasia di Candia Aromatica, Montù, Ortrugo, Chardonnay, Trebbiano Modenese
Meest bekende wijnen
Rosso: Sangiovese di Romagna
Bianco: Albana di Romagna, Colli Bolognesi Pignoletto
Spumante: Lambrusco