Italië en wijn zijn onlosmakelijk verbonden. In deze reeks bekijken we voor elk van de 20 regio’s wat ze te bieden hebben.
De regio Campania ligt in het zuiden van Italië en heeft Napoli als hoofdstad. Deze regio heeft veel vulkanische bodems, invloeden van de Tyrreense Zee en is net als vele andere Italiaanse regio’s erg bergachtig. Kortom, prima mogelijkheden om kwalitatieve Italiaanse wijnen te produceren.
Echter gaat het gerucht de ronde dat er in Campania relatief weinig Denominazione di Origine Controllata (DOC) wijnen zijn door toedoen van de mentaliteit van de ‘Napolitani’. Om de DOC-status te verkrijgen dienen er talloze formulieren te worden ingevuld en dit is natuurlijk helemaal niets voor de Napolitaan.
Desalniettemin zijn er toch 3 wijnen waarvoor wel alle administratieve handelingen zijn verricht om aan de felbegeerde Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG) status te voldoen, de allerhoogste status voor Italiaanse wijnen. Daarnaast zijn 17 wijnen uit Campania die het keurmerk DOC mogen dragen. De druif die veelal de hoofdrol vertolkt bij deze wijnen is net als in Basilicata de Aglianico.
Meest geteelde druiven
Voor rode wijn: Aglianico, Barbera, Sangiovese, Piedirosso, Montepulciano, Merlot, Greco nero, Primitivo en Ciliegiolo
Voor witte wijn: Malvasia bianca di Candia, Trebbiano toscano, Coda di Volpe bianca, Fiano, Greco, Asprinio bianco, Biancolella en Malvasia Bianca
Meest bekende wijnen
Rosso: Aglianico
Bianco: Taurasi, Greco di Tufo, Fiano di Avellino, Falanghina