Prachtig Piemonte: Lingotto omgetoverd tot een hangende tuin

Lingotto Sky Drive
Lingotto Sky Drive

Samen met Valle d’Aosta grenst Piemonte in het noorden aan Zwitserland en Frankrijk. Voor ons als inwoners van de lage landen is het daardoor vaak de toegangspoort voor ons favoriete land, Italië. Ontdek samen met Taste Italy enkele mooie plekken in Piemonte.  

De Lingottofabriek van Fiat in het centrum van Turijn is een bewijs van hoe groots Fiat is geweest in het begin van vorige eeuw. Het prachtige vijf verdiepingen tellende avant-garde gebouw uit 1923 was destijds de grootste autofabriek ter wereld. Het was uniek omdat de testpiste zich op het dak bevond. De grondstoffen kwamen binnen onderaan de fabriek waar ook de productie startte. Gaandeweg werden de auto’s verder afgewerkt naarmate ze de hogere verdiepingen bereikten. Eens boven aangekomen, waren ze dan klaar om een testrit te maken op de piste op het dak. Je kan dit proces hier bekijken.

Nizza Millefonti

In 1916 werd er met de bouw gestart in de wijk Nizza Millefonti, wat toen nog ruraal gebied was. Uiteraard was de fabriek een aantrekkingspool voor duizenden arbeiders en dit betekende dan ook dat de wijk enorm groeide.

De beroemde architect Le Corbusier omschreef Lingotto als het meest indrukwekkende industriegebouw ter wereld. Ongeveer 80 modellen van Fiat zijn hier gebouwd geweest. In 1982 kwam er echter een eind aan de autoproductie in Lingotto. Er werd gevreesd dat dit een negatieve impact zou hebben op de wijk, die in deze periode reeds in verval was.

Gelukkig werd Lingotto door de beroemde architect Renzo Piano omgevormd tot een multifunctioneel complex. Daarin plaats voor een congrescentrum, winkels, hotels, een megabioscoop, een trainingscentrum, uitgaansgelegenheden, een kunstmuseum, een vestiging van de polytechnische universiteit van de stad alsook het hoofdkantoor van FCA (Fiat Chrysler Automobiles, de vroegere Fiatgroep). Het bevat tevens de belangrijke kunstcollectie van Gianni Agnelli. De testpiste op het dak wordt nog regelmatig voor marketingdoeleinden gebruikt. Deze reconversie zorgde ervoor dat de wijk terug in bloei kwam.

Een poos geleden heeft FCA beslist om Lingotto definitief te verlaten. Dit omwille van de fusie met de PSA groep. Dat betekent dat de laatste 300 werknemers werden getransfereerd naar andere vestigingen. Lingotto blijft niettemin wel eigendom van Fiat.

Daktuin

Even geleden werd – samen met de presentatie van de nieuwe elektrische 500 – ook aangekondigd dat de historische testbaan op het dak van Lingotto wordt omgetoverd tot een hangende tuin. Daarvan zouden alle Turijnse inwoners gebruik kunnen maken. Het wordt daarmee de hoogste uitgebreide daktuin van Europa.

Deze “Sky Drive” op Lingotto zal nog wel een circuit hebben voor auto’s, maar alleen elektrische en hybride versies. Kortom, een groene ruimte in al zijn facetten. De aankondiging werd gedaan door Olivier François, president van het merk Fiat, die samen met FCA-president John Elkann de eerste olijfboom op de baan plantte.

Het project is van de hand van architect Benedetto Camerana: “De natuur herwint het van de industriële architectuur”, zegt hij. “Voordat senator Agnelli besloot dit fantastische voorbeeld van industriële architectuur te bouwen was hier immers een boerderij“. Ook het restaurant gelegen op de piste en met uitzicht op Turijn gaat weer open.

Meer informatie over het project kan je in deze video bekijken.

Groene long

Voor autoliefhebbers is dit uiteraard triest nieuws omdat de testpiste zo kenmerkend en belangrijk was voor de Italiaanse autogeschiedenis. Niettemin is het verbazend hoe een gebouw in zijn oorspronkelijke vorm doorheen de jaren zijn nut heeft bewezen. Eerst als autofabriek, daarna als ontmoetingscentrum en nu ook als toekomstige groene long. Het betekent dat Lingotto de tand des tijds goed heeft weerstaan en klaar is voor de toekomst.

Lingotto is verplichte kost voor iedereen die Turijn bezoekt, zelfs als je geen enkele affiniteit met auto’s hebt. De Sky Drive zou geopend worden op 4 juli 2021.