Italië is al sinds enkele jaren het grootste wijnproducerende land ter wereld. Niet alleen dat, Italië heeft ook het grootste aantal autochtone druivensoorten ter wereld. Naar schatting zouden er meer dan 2000 soorten druiven zijn. In deze reeks bekijken we de bekendste autochtone druivenrassen van Italië.
Brachetto is een zwartschillige Italiaanse wijndruif die verantwoordelijk is voor de zoete, schuimige Brachetto d’Acqui uit Piëmonte. Sinds zijn verheffing tot DOCG-status in 1996, produceert Brachetto d’Acqui zijn wijnen bijna altijd frizzante (bruisend) of spumante (mousserend), met een merkbaar niveau van zoetheid. In het verleden werd van Brachetto soms een droge tafelwijn gemaakt, maar deze praktijk wordt steeds zeldzamer.
Ondanks het feit dat het een lichte wijn is met een laag alcoholpercentage (meestal rond de 5 procent), is Brachetto zeer aromatisch. Rode en zwarte frambozen, wilde aardbeien en rozenblaadjes zijn termen die vaak worden gebruikt om de diepe geur te beschrijven. De wijn wordt het best gedronken in zijn jeugd, en wordt meestal licht gekoeld geserveerd, vaak met vers fruit.
Brachetto wordt normaal gesproken niet gemengd met andere druivensoorten en in Acqui is de eis dat 100 procent Brachetto druiven worden gebruikt. De wijn wordt gemaakt door de most ongeveer twee dagen te macereren met de schillen van de druiven, waarbij het karakteristieke robijnrode pigment uitlekt. Na de gisting rijpt de wijn drie maanden of langer in de fles, waarna hij op de markt wordt gebracht.
Aan Brachetto-wijnen is een zekere romantiek verbonden, die wordt uitgebuit in de marketing van de wijn. De Brachetto wordt vaak aangeprezen als een wijn voor verliefden en wordt regelmatig verkocht op Valentijnsdag.
Een van de meer romantische verhalen over Brachetto is dat het de wijn was die Marcus Antonius en Julius Caesar aan Cleopatra voorstelden in hun pogingen om haar gunst te winnen. De koningin, zo gaat het verhaal, vond dat de wijn haar passies ontketende.
Interessant is dat Brachetto (onofficieel) bekend staat als Birbet in Roero sinds de regio werd uitgesloten van de Brachetto d’Acqui DOCG. Aangezien Piemont geen IGT-classificatie heeft, vallen de wijnen van Roero onder de Vino da Tavola-classificatie, waardoor ze Brachetto niet op de etiketten mogen vermelden. Door Birbet op de etiketten te schrijven, omzeilen de telers de wetgeving.