Italiaanse druivenrassen 5: Rondinella, Molinara, Corvina

Italië is al sinds enkele jaren het grootste wijnproducerende land ter wereld. Niet alleen dat, Italië heeft ook het grootste aantal autochtone druivensoorten ter wereld. Naar schatting zouden er meer dan 2000 soorten druiven zijn. In deze reeks bekijken we de bekendste autochtone druivenrassen van Italië.

 

We bespreken hier drie blauwe druivenrassen in één keer omdat ze zowat de basis vormen van de rode wijnen uit de Venetostreek. We denken dan bijvoorbeeld aan Amarone, Valpolicella en Bardolino.

De Corvina is een eeuwenoude druif die wordt gekarakteriseerd door aromatische fruitigheid en hoge aciditeit. Corvina wordt in het algemeen geplant op de ‘pergola’-manier, hoog, met een horizontale gerichte tak. De reden hiervoor is dat de Corvina geen vruchten voortbrengt op de eerste kiemen van de rank. Daarom heeft ze een lange tak en voldoende ruimte nodig. Corvina rijpt relatief laat, de dikkere schil zorgt voor een redelijke weerstand tegen rot tijdens het drogen, beter bekend als de ‘Appassimento’-methode die nodig is voor de Amarone.

De Rondinella-druif is meer robuust en betrouwbaar maar minder intens en elegant. Deze druivensoort wordt gebruikt om de wijnmaker een meer consistente oogst en beter gebalanceerde wijn te garanderen. De Rondinella wordt beschouwd als een werkpaard met aanzienlijk karakter, ze geeft body en kleur aan de wijn. De druiven zijn bijzonder geschikt voor de Appassimento-methode. De naam van de druif verwijst naar de blauw-zwarte kleur van zwaluwen (‘rondine’ in het Italiaans).  In feite is het een ondersoort van de Corvinadruif die hoofdzakelijk gebruikt wordt als blenddruif (tot circa 30 % van de blend) ter aanvulling van Corvina en Molinara.

Molinara wordt traditioneel in de Valpolicellastreek vermengd met Corvina en Rondinella. Ze wordt gebruikt omdat ze aciditeit toevoegt aan de wijn. Tot 2003 vond je deze druif dus ook altijd terug in Amaronewijnen. Daarna waren met de wijziging van de productienormen de producenten echter niet langer verplicht Molinara te gebruiken in hun blends, en de meesten gebruiken de Molinara niet meer voor de Amarone. Vaak is dit omdat de druif snel oxideert.

De druiven leveren goede tot uitmuntende wijnen op. Dat varieert van een vlotte Bardolino via een kruidige Valpolicella superiore tot een ronde en krachtige Amarone.

 

Sluit je vandaag nog GRATIS aan als Italofan!

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten