Gelato – het ijs uit Italië

Gelato of Italiaans ijs
Gelato of Italiaans ijs

Eén van de vele producten die wij associëren met Italië is het ijs. Hoe komt dat? Hebben zij het ijs uitgevonden? In dit artikel bespreek ik de geschiedenis van het Italiaanse ijs en geef ik je de bekendste smaken voor een lekker ijsje in het Italiaans.

De Italianen en hun ijs

De Italianen hebben het ijs niet uitgevonden. Maar ze hebben dusdanige aanpassingen gedaan aan eerdere recepten dat ze een eigen stempel hebben kunnen drukken op het product. Het waren namelijk de Arabieren die in de middeleeuwen het ijs uitvonden. Ze bedachten een combinatie van sneeuw en siroop, die gegeten kon worden. IJsschaafsels werden al gegeten – als delicatesse – ten tijde van de Romeinen, maar de twist die de Arabieren eraan gaven met siroop, was nog niet eerder bekend. Het viel zeker in de Arabische landen goed in de smaak.

Het waren ook de Arabieren die het ijs naar Italië brachten. Zij hadden namelijk lange tijd de macht in Sicilië, waar de ontwikkeling van het ijs verder ging. Zo zou het eerste sorbet-ijs (suiker, sneeuw/ijs, siroop) zijn geboren in Sicilië.

Toch kennen wij de gelato niet als sorbet-ijs, maar als ijs dat is gemaakt van onder andere melk, en dat allerlei soorten smaken kent. We weten helaas niet wie dit ijs heeft bedacht. Maar we weten wél wie het ijs bekend gemaakt heeft: Bernardo Buontalenti.

Buontalentiwas een bekende ijsmaker uit Firenze in de 16e eeuw. Hij wist onder andere Catharina de’ Medici in te palmen met zijn ijssmaken. De De’ Medici was zelfs zo’n fan dat Bernardo het ijs mocht serveren op het huwelijk tussen De’ Medici en de Franse kroonprins Hendrik II. Het was de eerste keer dat Europa kennismaakte met het Italiaanse ijs.

Genieten van een ijsje
Genieten van een ijsje

IJsmaker begon echt een ambacht te worden in Italië. De kennis werd overgedragen van vader op en zoon en de kwaliteit werd met de jaren beter. Toen veel Italianen in de 19e en 20ste eeuw emigreerden, namen zij die kennis mee. Zo verspreidden ze hún ijs over de hele wereld. Veel ijszaken worden dan ook geassocieerd met Italië.

Italiaans ijs wordt bemind

Waarom is het Italiaans ijs zo bemind? Er wordt vaak gezegd dat het Italiaans veel smaakvoller is dan al het andere ijs dat bestaat. Dat zou komen doordat er tijdens het bereiden minder lucht gebruikt wordt, waardoor de smaken beter tot hun recht komen. Daarnaast vinden de Italianen het leuk om te experimenteren met de verschillende smaken. Zo weten ze unieke en bijzondere combinaties te creëren.

Bestel zelf een ijsje in Italië

Ben je op dit moment in Italië en wil je een lekkere gelato bestellen? Dan is het wellicht handig om te weten wat de Nederlandse vertalingen zijn voor al die Italiaanse termen zijn. Hieronder vind je een lijst met alle bekende smaken en handige termen voor tijdens het bestellen van een lekker ijsje!

bakje coppa
bosvruchten frutti di bosco
perzik pesca
slagroom panna
banaan banana
pistache pistacchio
pepermunt, munt menta
kokosnoot cocco
ijssalon, ijszaak gelateria
framboos lampone
ijs gelato
smaak gusto
meloen melone
hazelnoot nocciola
vanille vaniglia
likken leccare
witte chocolade cioccolato bianco
yoghurt yogurt
ijshoorn cornetto
sorbet sorbetto

 

 

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten