Cibo Italiano (10): Focaccia

In deze reeks laten we ons licht schijnen op de Italiaanse gastronomie, meer bepaald op typische ingrediënten, streekproducten en voedingswaren die zo eigen zijn aan de rijke Italiaanse keuken.

Focaccia

La storia della focaccia ha origini molto antiche: cotta dai fenici così come dai cartaginesi, offerta agli Dei dagli antichi romani e servita durante il Medioevo su sontuosi banchetti nuziali, la focaccia ha unito per secoli popolazioni di viaggiatori e pescatori.

Il suo nome deriva dalla parola latina focus  che allude alla cottura nel forno. Attraverso la semplicità dei suoi ingredienti (farina, acqua, sale e lievito) la focaccia riesce a diffondere ovunque e in ogni momento un caldo profumo casalingo.

La gastronomia italiana presenta una grande quantità di focacce: due tra le più famose sono sicuramente la focaccia barese, condita con pomodori freschi e olive, e la focaccia genovese, condita con olio d’oliva e sale. È opportuno però ricordare che le focacce non sono sempre salate: per esempio quella di Susa in Piemonte o quella veneta sono dolci. La focaccia è perfetta per accompagnare ogni tipo di pasto e per dare alla routine quotidiana un tocco più rilassato e.. saporito!

Focaccia

De geschiedenis van Focaccia heeft een heel oude oorsprong. Het werd door de Feniciërs en de Carthagers gebakt, aan goden aangeboden door Romeinen en tijdens de Middeleeuwen op spectaculaire bruiloftfeesten bediend. De Focaccia heeft eeuwenlang reizigers en vissers samengebracht.

Het begrip “focaccia” komt uit het Latijnse woord focus dat aan het bakken in de oven verwijst. Door de simpelheid van de ingrediënten (meel, water, zout en gist) kan focaccia overal en op ieder moment een warm huiselijke aroma verspreiden.

De Italiaanse gastronomie bevat verschillende soorten focaccia: twee van de meest beroemde zijn natuurlijk de focaccia van Bari, met verse tomaten en olijven gekruid en die van Genua, met zout en olijfolie. Het is heel belangrijk om te herinneren dat focaccia niet altijd zoutig is: er is ook een zoet soort focaccia zoals die van Piemonte en Veneto. De Focaccia vormt een trouwe vriend om een succesvolle maaltijd te bieden en de dagelijkse routine een veel meer ontspannend en smakelijk gevoel te geven.

 

 

Sluit je vandaag nog GRATIS aan als Italofan!

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten