In deze rubriek brengen we u elke week op vrijdag een onvervalst Italiaans recept. Zo kan je het weekend beginnen met een Italiaanse culinaire toets. Buon appetito!
Niveau: makkelijk
Tijd: 2 maanden
Oorsprong: Piemonte
In Garbagna in de regio Piemonte vind je de mooiste kersen. ‘La Ciliegia Bella di Garbagna’ is sinds jaar en dag een niche-product. Haar grote kwetsbaarheid maakt echter dat ze met de hand geplukt moet worden: vroeger maar ook nu nog. Tot 30 jaar geleden genoot ze een uitstekende reputatie. Vandaag moet ze het veld ruimen voor resistentere soorten kers die geen gebreken vertonen en geschikter zijn voor gebak. ‘La Ciliega Bella di Garbagna’ barst vrij snel bij hoge vochtigheid.
Toch is ze nog steeds een pure delicatesse in bereidingen als confituur, bij het inmaken met geestrijke drank of gewoon om zo uit de hand te eten. In alcohol bewaard ze erg goed haar zoete smaak, textuur en knapperigheid. Ze is de ideale kers voor bewaringen in alcohol.
Deze kers onderscheidt zich van andere rassen door haar blinkend helderrode hoornvlies, haar middellange steel en haar uitzicht die langer dan andere soorten weet te bewaren in alcohol.
Dank zij haar lange traditie, uitmuntende eigenschappen en onlosmakelijke band met de plaats van herkomst werd ze opgenomen in de Italiaanse levensmiddelenlijst ‘Prodotti Agroalimentari Tradizionali (PAT) en werd ze welverdiend gehonoreerd met een vermelding in het Slow Food Presidium.
Wat heb je nodig?
- 1 kg kersen
- 150 gr suiker
- 1 liter pure alcohol van minstens 90° (95° is nog beter)
- Kruidnagels
- 1 kaneelstokje per bokaal die je bereidt
Bereiding
Was de kersen grondig. Droog ze en snij de stengel doormidden. Schik ze in glazen potten die hermetisch gesloten kunnen worden en zorg ervoor dat er zo weinig mogelijk vrije ruimte tussen de vruchten over blijft. Leg in elke pot één kaneelstokje en enkele kruidnagels.
Los de suiker op in de alcohol. Verdeel de zo verkregen siroop over de potten totdat alle kersen bedekt zijn. Sluit elke pot goed. Alvorens verbruikt te worden moeten deze ingemaakte kersen minstens 40 dagen rusten. Twee maanden rust is nog beter.
Wenst u de kersen een meer bijzondere aroma te geven dan kan u de pure alcohol vervangen door een ander soort alcoholische drank zoals grappa, wodka, cognac of marasquin.
Is het echter de bedoeling om dit preparaat te drinken dan kan u een derde van de alcohol of andere geestrijke drank vervangen door water, die u voorafgaande zachtjes laat opwarmen in een steelpannetje bij de bereiding van de stroop met suiker.
Snoep of drink verstandig en met mate. Alcohol bevat niet alleen veel calorieën: bij overdaad breekt het hersencellen af en het proces is niet meer omkeerbaar!