Buonissimo appetito! 64: Impepata di cozze

In deze rubriek brengen we u elke week op vrijdag een onvervalst Italiaans recept. Zo kan je het weekend beginnen met een Italiaanse culinaire toets. Buon appetito!

 

Niveau: makkelijk
Personen: 4
Tijd: 15 minuten
Oorsprong: Campania

In de restaurants van de badplaatsen van Campania (en ook in de andere regio’s!) is deze Napolitaanse lekkernij een echte must en heeft het de smaakpapillen van alle Italianen en daarbuiten veroverd. We hebben het over de impepata di cozze, in Napolitaans dialect bekend als ‘a ‘mpepata e cozze. Een heel gemakkelijk voorgerecht, heel snel klaar, even lekker… en niet duur.

Wat heb je nodig?

  • 2 kilo verse mosselen
  • 2 teentjes knoflook
  • olijfolie
  • een bosje bladpeterselie
  • 2 chilipepertjes
  • gemalen zwarte peper

Bereiding

We beginnen met het schoonmaken van de mosselen. Spoel vervolgens de mosselen af onder stromend koud water.

Hak de peterselie, de knoflook en de pepertjes fijn. Doe ze samen met de schoongemaakte mosselen en een flinke geut olijfolie in een grote pan.  Voeg ook een ruime hoeveelheid gemalen zwarte peper toe. Doe het deksel op de pot en zet het vuur hoog zodat de mosselen opengaan. Dit duurt enkele minuten. Als de mosselen open zijn, zet je het vuur uit. Verdeel de mosselen over de borden.

Traditioneel wordt het gerecht opgediend met licht geroosterd brood. Leg daarvoor dikke sneden brood in een oven van 200 graden tot ze goudbruin zijn (voor 5 à 10 minuten).  Haal ze uit de oven en besprenkel ze met wat olijfolie.

Welke wijn?

Impepata di cozze is een gerecht dat intense smaken vrijgeeft. Je neem best geen wijn die te gestructureerd, te vol en te agressief is. In plaats daarvan is het ideaal om het te combineren met een witte wijn die zijn aroma’s kan begeleiden: een frisse, elegante, soepele en aangename wijn.  We denken bijvoorbeeld aan een Pecorino of een Passerina. Wil je in de streek blijven, ga dan voor een Falanghina. Ook bubbels zijn mogelijk, bijvoorbeeld een fijne Franciacorta.

 

 

Schrijf GRATIS in als Italofan!
Schrijf GRATIS in als Italofan!

 

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten