In deze rubriek brengen we u elke week op vrijdag een onvervalst Italiaans recept. Zo kan je het weekend beginnen met een Italiaanse culinaire toets. Buon appetito!
Niveau: gemiddeld
Personen: 4
Tijd: 1.5u
Oorsprong: Emilia Romagna
Wat heb je nodig?
Voor de vulling:
- 200gr varkenslende
- 100gr Parmaham
- 100gr mortadella
- 150gr geraspte Parmezaanse kaas
- 1 ei
- peper, zout, nootmuskaat
- laurier
- boter
Voor de pasta:
- 300gr bloem doppio zero
- 3 eieren
Verder:
Een goede kwaliteit runderbouillon (ongeveer 1.5 liter).
Bereiding
Begin met het bereiden van de pasta: maak een kuiltje in de bloem en breek de eieren in het midden. Kneed krachtig totdat je een mooie egale bal verkrijgt. Wikkel het deeg in huishoudfolie en laat het rusten in de koelkast.
Bak de varkenslende in de boter met wat laurier. Laat het afkoelen en snij het in zeer kleine stukjes. Snij vervolgens ook de mortadella en ham zeer fijn en mix alles. Voeg vervolgens het ei, de kaas, nootmuskaat en peper toe. Mix alles opnieuw. Als het nodig is, voeg zout toe.
Haal het deeg uit de koelkast en rol het door de pastamachine totdat je enkele vellen verkrijgt die niet té dun zijn. Snij ze dan in vierkanten van 4 of 5 cm per kant.
Leg een balletje van de vleesbereiding in het midden van elk vierkant en vorm de cappelletti door de randen goed dicht te duwen. Zorg ervoor dat alle lucht eruit is.
Zodra de cappelletti gemaakt zijn, breng je de bouillon aan de kook. Doe de paste in de bouillon en kook het ongeveer 7 minuten. Verdeel de paste met de bouillon over de borden en die er wat geraspte Parmezaanse kaas over.
Welke wijn?
De juiste wijn kiezen voor cappelletti in brodo lijkt misschien gemakkelijk, maar er zijn veel alternatieven. In ieder geval neem je bij voorkeur een jonge en niet te gestructureerde wijn. Deze pasta, typisch voor de Emiliaanse traditie, gaat heel goed samen met lokale wijnen, vooral een lokale Sangiovese of een Lambrusco, maar kan evengoed ook vergezeld gaan van een witte wijn, bijvoorbeeld een Trebbiano of Albana. De keuze is aan u!