In deze rubriek brengen we u elke week op vrijdag een onvervalst Italiaans recept. Zo kan je het weekend beginnen met een Italiaanse culinaire toets. Buon appetito!
Niveau: gemiddeld
Personen: 3
Tijd: 40 minuten + 20 minuten baktijd
Oorsprong: Sardegna
Wat heb je nodig?
- 600 gr kalfsgehakt
- 60 gr boter
- 3 appels
- 1 ei
- 1 dl witte wijn
- 1 eetlepel suiker
- 1 wilde venkel
- 2 eetlepels appelazijn
- 2 takjes mirte (bij kruidenier of bloemist te krijgen)
- 1 citroen
- bloem
- peper
- zout
Bereiding
Schil en rasp één appel en doe ze in een kom. Meng hieronder het vlees, het ei, de gehakte venkel en de geraspte citroenschil. Kruid met peper en zout. Maak met dit gehaktmengsel 12 ronde balletjes van ongeveer dezelfde grootte. Druk de balletjes met de handen lichtjes aan, rol ze door de bloem en bak ze goudbruin op een laag vuurtje in 40 gram boter. Breng op smaak met peper en zout. Blus met de witte wijn. Laat alles zachtjes verder pruttelen gedurende 10 à 12 minuten.
Was de andere twee appels en snij ze in horizontale richting. Je moet plakken van ongeveer 1 cm dikte verkrijgen. Bruineer de appelschijfjes met de mirtetakjes in de resterende boter. Breng op smaak met peper en zout. Bestrooi de balletjes met de suiker en laat ze zachtjes karamelliseren. Nu mag de azijn er ook bij. Laat het kookvocht zachtjes verdampen op een matig vuur. Als de balletjes goudbruin en gaar zijn haal je de pan van het vuur af. Schik op elk bord vier gehaktballetjes, garneer met appelschijfjes en besprenkel het geheel met wat braadjus vooraleer op te dienen.
Een lekker en eenvoudig gerecht dat zelden tegenslaat of niet geapprecieerd wordt.
Welke wijn?
Rode wijn is de beste keuze en dan valt ons oog natuurlijk op de Cannonau di Sardegna, de hartige, harmonieuze en aangename wijn van de regio.