In deze rubri1ek brengen we u op vrijdag een onvervalst Italiaans recept. Zo kan je het weekend beginnen met een Italiaanse culinaire toets. Buon appetito!
Niveau: makkelijk
Personen: 4
Tijd: 1u20
Oorsprong: Emilia Romagna
Als je op zoek bent naar een vleesgerecht dat makkelijk te bereiden is, maar toch lekker en origineel, dan is pollo alla diavola het recept voor jou. Kip alla diavola is een typisch Italiaans gerecht, vooral uit Emilia Romagna, dat wordt gekenmerkt door zijn pittige smaak en typische knapperigheid. Kip alla diavola wordt bereid met een hele kip, die wordt opengesneden en geplet, en vervolgens op smaak gebracht met olie, zout en chilipoeder. Spaanse peper is het ingrediënt waaraan het gerecht zijn naam ontleent, en je kunt het doseren op basis van je tolerantieniveau voor heetheid. Probeer veel recepten met kip.
Wat heb je nodig?
- Kip 1 kg
- Extra vierge olijfolie 120 ml
- Chilipoeder naar smaak
- Fijn zout naar smaak
Bereiding
Snij de kip open en vouw ze open ze als een boek, (of laat het door de slager doen) en leg het op een vel bakpapier. Als het nog platter moet, sla het dan plat met een vleeshamer. Bestrijk het vlees met een saus van olijfolie, zout en chilipoeder, en zorg ervoor dat het hele oppervlak van de kip bedekt is, inclusief de onderkant.
Vet een koekenpan met antiaanbaklaag in met de overgebleven jus, leg de open kip erin en zet het vuur op middellaag. De temperatuur mag niet te hoog zijn omdat de kip langzaam moet garen, anders verbrandt hij aan de buitenkant en blijft hij van binnen rauw. Bedek de kip met een vel bakpapier en zet er een met water gevulde pan op die groot genoeg is om de kip te bedekken. Op deze manier wordt de kip gaar terwijl hij plat blijft.
Draai het vlees om de 15 minuten of zo naar de andere kant en laat het 60-70 minuten verder garen, altijd op een laag vuur. Door dit langzame koken wordt het vlees perfect gaar en krijgt de buitenkant genoeg tijd om te roosteren zonder aan te branden.
Als de kip klaar is, leg je hem op een snijplank en dien je hem gloeiend heet op.