Buonissimo appetito! 110: Miascia, il dolce di Natale del lago di Como

In deze rubriek brengen we u elke week op vrijdag een onvervalst Italiaans recept. Zo kan je het weekend beginnen met een Italiaanse culinaire toets. Buon appetito!

Niveau: makkelijk
Personen: 4
Tijd: 20 minuten + 40 minuten baktijd
Oorsprong: Como (Lombardia)

Voor de kerstperiode zijn de typische desserts in Italië panettone en pandoro, maar de kenners weten dat rond het Comomeer het traditionele dessert in deze tijd van het jaar Miascia is.

Historisch gezien is Miascia ontstaan als een taart gemaakt  door minder bemiddelde mensen – de ingrediënten zijn immers makkelijk te vinden en niet duur. Een soort ‘cucina povera’ dus. De basis is bvb. oud brood en melk. Dat betekent evenwel niet dat Miascia zeer lekker en ook feestelijk is.

De meeste ‘arme’ taarten worden bereid met gedroogd of vers fruit, juist om het gebrek aan suiker te compenseren, wat vroeger een ingrediënt was dat niet binnen ieders bereik lag. De miascia kon zelfs een echte maaltijd vervangen, of werd geserveerd bij zeer speciale gelegenheden zoals festivals en feesten zoals Kerstmis.

In de loop der tijd, van keuken tot keuken, werd het dessert verrijkt met variaties: citrusschillen, cacaopoeder, gedroogde vijgen, maar ook likeur en amarettikoekjes, en zelfs de toevoeging van aromatische kruiden.

 

Wat heb je nodig?

  • 500 gr oudbakken brood
  • 500 ml volle melk
  • 120 ml Amaretto di Saronno
  • 15 gr verkruimelde bitterkoekjes (amaretti)
  • 50 gr geroosterde pijnboompitten
  • 100 gr sultana’s
  • 2 eieren
  • 70 gr suiker
  • 2 dungesneden appels
  • 2 dungesneden peren
  • citroenschil
  • 50 gr gesmolten boter
  • 1 eetlepel bloem 00

 

Bereiding

Rooster de pijnboompitten in een pan met antiaanbaklaag op laag vuur in een paar minuten goudbruin. Laat afkoelen en zet apart.

Snijd het brood in kleine plakjes en week het in een kom met de melk en Amaretto. Laat ongeveer 2 uur weken. Voeg meer melk toe als het brood niet genoeg geweekt is. De hoeveelheid melk hangt af van het soort brood dat je gebruikt. Verwarm de oven voor op 190 °C.

Snijd de appels en peren in dunne plakjes en voeg ze na 2 uur toe aan het brood met de rest van de ingrediënten (pijnboompitten, verkruimelde bitterkoekjes, sultana’s, eieren, suiker, citroenschil, boter en bloem). Meng alle ingrediënten door elkaar.

Bekleed een cakevorm met bakpapier. Giet het mengsel in de taartvorm en bak 15 minuten. Verlaag na deze tijd de temperatuur naar 150 °C en bak nog eens 25 minuten tot het gebak goudbruin is.

 

 

 

 

Schrijf GRATIS in als Italofan!
Schrijf GRATIS in als Italofan!

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten