Buonissimo appetito! 101: Pescestocco alla messinese

In deze rubriek brengen we u elke week op vrijdag een onvervalst Italiaans recept. Zo kan je het weekend beginnen met een Italiaanse culinaire toets. Buon appetito!

 

Niveau: makkelijk
Personen: 6
Tijd: 20 min voorbereiding + 60 min kooktijd
Oorsprong: Sicilia

Wat heb je nodig?

  • 1 kg geweekte stokvis
  • 1 kg aardappelen
  • 1 kg tomaten San Marzano
  • 1 middelgrote ajuin
  • 100 gr selderij
  • 100 gr ontpitte gepekelde groene olijven
  • 50 gr kapertjes
  • ½ glas olie
  • Zout
  • Spaanse peper

 

Bereiding

Snij de tomaten in blokjes en doe ze in een pan zonder toevoeging van kruiden en laat het eigen vegetatievocht verdampen. Laat ze daarna uitlekken in een zeef maar vang het vocht op in een kom.

Verwarm de olie in een pan (bij voorkeur van aardewerk) en laat de gehakte ajuin hierin fruiten.  Als de ui glazig geworden is, voeg je er de fijngesneden selderij en tomatenpuree bij. Dit breng je nu aan de kook.  Doe er de kapers, de olijven, de stokvis in grote stukken gesneden, de blokjes aardappelen en de peper. Kruid met zout en laat ongeveer 40 à 50 minuten op een zacht vuurtje verder pruttelen.

Neem van het vuur af, laat enkele minuten rusten en schik het gerecht op een dienblad of schaal en serveer.

Welke wijn?

Traditioneel wordt bij dit gerecht een niet te zware rode wijn gedronken, bvb. een Terre Siciliane Merlot of een Faro DOC (op basis van nerlello mescalese). Uiteraard kan ook wit voor wie dit prefereert – bvb. een Verdicchio dei Castelli di Jesi DOC Classico of een Greco di Tufo DOCG.

 

Schrijf GRATIS in als Italofan!
Schrijf GRATIS in als Italofan!

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten