In deze rubriek brengen we u elke week op vrijdag een onvervalst Italiaans recept. Zo kan je het weekend beginnen met een Italiaanse culinaire toets. Buon appetito!
Niveau: gemiddeld
Personen: 4
Tijd: 2u
Oorsprong: Sicilia
Wat heb je nodig?
- 4 enkele kipfilets
- 1 wortel
- 1 ui
- 2 stengels selder
- 1 blik tonijn op eigen nat
- 1 eetlepel kappertjes op zout
- 1 eierdooier
- basilicum en peterselie
- olijfolie
- zout en peper
Bereiding
Breng in een kookpot 3 liter licht gezouten water aan de kook. Voeg de gehakte ui, wortel en selder toe. De kipfilets inwrijven met peper en in het water leggen. Op een laag vuur laten gaar koken. Dit duurt ongeveer 25 minuten.
De tonijn mixen samen met de afgespoelde kappertjes en wat olijfolie tot een gladde massa.
Maak dan een mayonaise. Doe de eierdooier in een hoge pot, samen met een snufje zout en 1 of 2 eetlepels citroensap. Voeg beetje bij beetje olijfolie toe terwijl je dit met een handmixer tot een mayonaise klopt.
Hak de peterselie en basilicum fijn en voeg dit bij de mayonaise, samen met wat eetlepels van de kippenbouillon.
Doe de wat afgekoelde kip uit de pot en leg ze op een schotel. Overgiet ze met de tonijnsaus.
Welke wijn?
Het is juist de tonijnsaus met kappers die het moeilijk maakt om het gerecht te combineren met een rode wijn, die contrasten zou kunnen creëren die onaangenaam zijn voor het gehemelte.
De ideale wijn bij dit gerecht is een witte wijn met een goed alcoholgehalte, zoals een Chardonnay of een delicate wijn, zoals een mousserende brut-wijn met een gemiddeld alcoholgehalte, die tegen de sterke smaak van het gerecht kan.