In deze reeks belichten we allerlei weetjes, eigenaardigheden en opmerkelijke zaken uit het Italiaanse leven en geschiedenis.
De eerste hulpmiddelen op visueel gebied werden ontwikkeld door christelijke monniken. Waarschijnlijk gebeurde dit omdat het goed kunnen zien voor hen echt noodzaak was gezien het vele lezen en schrijven.
Het waren Italiaanse monniken die de eerste geslepen glazen maakten. Deze werkten als een soort vergrootglas en waren dus een handig hulpmiddel om mee te lezen. De glazen werden gemaakt van het kwartssoort beril. Van de naam van dit soort kwarts, stamt ook het woord ‘bril’ af.
Een paar jaar later kwam er wetenschappelijk bewijs voor deze uitvinding; in 1267 gaf een Franciscaanse monnik het wetenschappelijke bewijs dat kleine letters vergroot konden worden met geslepen glazen.
In Venetië werd de eerste bril gemaakt, in de beroemde glasfabriek Murano. Om het glas voor een bril te maken is heel zacht glas nodig en op Murano was de enige fabriek die dit glas kon maken. De eerste bril die men maakte had geslepen glas en het montuur was gemaakt van ijzer, hoorn of hout. Deze brillen waren alleen als leesbril te gebruiken en bedoeld voor verzienden.
Het oudste portret van een brildrager dat is overgeleverd stamt uit 1352, gemaakt in Italië. In de veertiende eeuw werd de bril verder ontwikkeld, met name door groeiende handelscontacten tussen landen in Europa.