Wist je dat – lo sapevate? 15: Waarom vieren de Italianen vakantie in augustus?

In deze reeks belichten we allerlei weetjes, eigenaardigheden en opmerkelijke zaken uit het Italiaanse leven en geschiedenis.

 

Augustus draait voor de Italianen om de feestdag Maria Tenhemelopneming op 15 augustus, Ferragosto genaamd. Maar Ferragosto is eigenlijk geen puur katholieke feestdag. Het idee kwam van Keizer Augustus zo’n 2000 jaar geleden. Hij noemde de feesten en festivals die vanaf de 15de plaatsvonden de Feriae Augusti (de augustusfeesten). Het idee was om het Romeinse volk vertier en vermaak te geven na de zware oogstperiode. Hier ontstond dus in feite de eerste zomervakantie ter wereld.

Benito Mussolini dweepte in de jaren 30 van de vorige eeuw met de traditie van de oude Romeinse keizers. Hij maakte van 15 augustus opnieuw de belangrijkste Italiaanse feestdag en besloot de Italianen met vakantie te sturen.

Die traditie bestaat nu nog steeds. Nog altijd komt het openbare leven in Italië op 15 augustus en de dagen eromheen vrijwel stil te liggen. Sterker nog, vrijwel heel de maand augustus is het rustig in de steden en druk aan de stranden en in de natuurgebieden.

De Italianen gaan in augustus massaal op vakantie. Dat betekent ook dat veel winkels, musea, restaurants, bedrijven en andere gelegenheden de deuren sluiten (‘chiuso per ferie‘), soms wel een volledige maand lang, maar minimaal een dag of 14. Dat betekent dus ook dat augustius voor toeristen niet de ideale periode is om Italië te bezoeken!

Sluit je vandaag nog GRATIS aan als Italofan!