Italië en wijn zijn onlosmakelijk verbonden. In deze reeks bekijken we voor elk van de 20 regio’s wat ze te bieden hebben.
Valle d’Aosta is de kleinste en minst bevolkte Italiaanse regio en ligt in het uiterste noordwesten van Italië. Doordat de regio zo klein is, is dit de enige regio in Italië zonder provincies. De omgeving van Valle d’Aosta is ontzettend bergachtig, maar dat is natuurlijk niet vreemd. In het westen grenst Valle d’Aosta aan de Franse Alpen en in het noorden aan de Zwitserse. De invloeden van de nabijheid van Frankrijk zijn duidelijk merkbaar. De 2e taal van deze regio is logischerwijs het Frans en ook bij het produceren van wijn wordt er gebruik gemaakt van Franse druiven naast de Italiaanse. Ook zijn er zo’n 13 lokale druivensoorten waarvan het grootste gedeelte wordt toegepast bij de wijnen die voldoen aan de eisen van het Italiaanse keurmerk Denominazione di Origine Controllata (DOC).
De grootte van de regio impliceert dat de totale wijnproductie laag is. Echter, nergens anders in Europa maakt men op zo’n grote hoogte – tot 1300 meter – wijn. Het is dan ook moeilijk om op de steile hellingen de wijngaarden te onderhouden en de druiven te oogsten.
Valle d’Aosta kent dan weliswaar geen Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG) en Indicazione Geografica Tipica (IGT), de wijnen die op DOC-niveau worden geproduceerd omvatten 25% van de totale productie in de regio.
Meest geteelde druiven
Voor rode wijn: Petit rouge, Nebbiolo, Barbera, Gamay en Dolcetto
Voor witte wijn: Prie Blanc, Muller Thurgau, Chardonnay, Pinot Grigio en Petit Arvine
Meest bekende wijnen
Rosso: Arnad Montjovet, Enfer d’Arvier, Donnas
Bianco: Blanc de Morgex et de la Salle