Italië en wijn zijn onlosmakelijk verbonden. In deze reeks bekijken we voor elk van de 20 regio’s wat ze te bieden hebben.
Umbria is een van de kleinste regio’s van Italië. De omgeving is voornamelijk heuvel- en bergachtig door de aanwezigheid van de Apennijnen. Umbria is de enige regio in Italië die niet aan zee grenst of landsgrenzen heeft. Het klimaat in Umbria is te vergelijken met Toscane, de winters zijn koud en regenachtig en de zomers zijn warmen droog. Maar in tegenstelling tot Toscane staat deze regio niet bekend om haar enorme wijnproductie. Dit betreft nog minder dan 30% van wat Toscane op jaarbasis produceert.
Momenteel wordt 17% van de totale wijnproductie gemaakt op het niveau van Denominazione di Origine Controllata (DOC). Het grootste gedeelte van de wijnproductie van Umbria vindt plaats op de terrassen in de heuvels. Om die reden begint de naamgeving van diverse wijnen vaak met ‘Colli’ wat letterlijk heuvel betekent. Net als regio’s in de omgeving zoals Lazio en Le Marche bestaat het grootste gedeelte van de wijnproductie uit witte wijnen. Orvieteo is de grootste DOC in de regio en doet 80% van de totale productie, voornamelijk met Trebbiano druiven.
Umbria staat dan wel bekend als witte wijn regio, de enige 2 Denominazione di Origine di Controllata Garantita wijnen zijn rood. Dit zijn de Montefalco Sagrantino en de Torgiano Rosso Riserva. Verder zijn er nog 11 DOC’s.
Meest geteelde druiven
Voor rode wijn: Sangiovese, Sagrantino, Aleatico, Aglianico, Canaiolo nero, Carignano nero en Grechetto rosso
Voor witte wijn: Trebbiano toscano, Grechetto, Verdello, Malvasia bianca lunga, Canaiolo bianco en Manzoni bianco
Meest bekende wijnen
Rosso: Montefalco Sagrantino, Torgiano Rosso
Bianco: Orvieto