Valle d’Aosta verwelkomt je winter en zomer – deel 2: de zomer

Uitzicht vanop het kasteel van Bard

In de vorige aflevering hebben we Valle D’Aosta besproken voor de winterperiode. Nu gaan we bekijken wat het te bieden heeft als er geen sneeuw ligt.

Indrukwekkende natuurpracht en historische locaties

Ook niet-wintersporters komen in Valle d’Aosta ruim aan hun trekken. Zij kunnen bijvoorbeeld genieten van de indrukwekkende natuurpracht. De hele regio is immers als het ware omsingeld door hooggebergte (tot 4810 m hoog!), en voor de bezoeker uit de Lage Landen blijft dit een indrukwekkend panorama. Het nationaal natuurpark Gran Paradiso heeft zijn naam niet gestolen. Als grootste beschermde natuurgebied van Italië kom je hier een rijkdom aan fauna en flora tegen, waaronder de grootste groep in het wild levende steenbokken van gans Europa.

De romeinse brug van Pont St Martin

De compactheid van de regio is wederom een voordeel: de verplaatsingen zijn steeds beperkt in tijd en afstand. Een bezoek aan de stad, aan historische locaties, aan een museum of een gezellige bar of restaurant kost bijzonder weinig moeite. In heel Vall d’Aosta vind je nog tal van Romeinse overblijfselen. Het loont de moeite om er met de auto op uit te trekken en de gezellige dorpjes te bezoeken. Bovendien zal je merken dat er gigantisch veel kastelen in de regio staan. De liefhebber kan zo’n 200 keer zijn hart ophalen.

Alle skioorden houden er goed verzorgde wandelpaden op na, die de fervente wandelaars zeker zullen aanspreken. Het is dé manier om lange wandelingen te maken om in alle rust te genieten van het prachtige Alpendecor.

Aosta, gezelligheid troef

Piazza Chanoux

Vergeet op je tocht door deze streek zeker geen bezoek te brengen aan de hoofdstad. Aosta is een zeer gezellige stad, met een levendig centrum vol verkeersvrije straten waar je heerlijk kan winkel-wandelen, terwijl je uitzicht houdt op de bergen in de verte. Alle straatjes leiden naar de Piazza Chanoux. Hier vind je overigens de toeristische dienst. De evenementenkalender die je daar vindt, staat bol van de activiteiten zoals concerten in de Romeinse arena of de wekelijkse markt op dinsdag. Eind januari vindt het Feria di Sant’Orso plaats, waar meer dan 1000 standhouders uit de ganse regio hun lokale artisanale producten aanbieden, zoals kazen en charcuterie, honing- en kastanjebrood, en natuurlijk de lokale wijnen. Uiteraard is er ook een ruime keuze aan uitstekende en gezellige restaurants en bars.

Het klooster van Sant’Orso in het centrum

Ben je meer voor het historisch patrimonium, loop dan langs de brede stadsmuren via een Romeinse poort naar de Boog van Augustus, daterend van het jaar 25 voor Christus. Aosta lag op een doorgangsroute naar de belangrijke handelssteden in het zuiden, en dat heeft zijn sporen nagelaten waar de talrijke bezienswaardigheden in het centrum het bewijs van zijn.

Uiteraard is er ook een ruime keuze aan uitstekende en gezellige restaurants en bars. ’s Avonds heerst in de stad dan ook een gezellige drukte. Fare la bella figura geldt ook hier.

Gastronomie

Traditionele producten

De gastronomische rijkdom van Valle d’Aosta wordt bepaald door producten van eigen bodem. Sommige bereidingswijzen zijn meer dan vijfhonderd jaar oud. Dat geldt bijvoorbeeld voor de Jambon de Bosses, de bekendste ham uit de regio. Na het toevoegen van kruiden uit eigen streek moet de ham rijpen in een droge omgeving, op een hoogte van 1600 meter, precies daar waar de bergwind richting dal waait. De Lard d’Arnad, het bekende spek uit Valle d’Aosta, is een ingrediënt bij talloze gerechten. Heel bijzonder is ‘teuteun’, een gastronomisch hoogstandje gemaakt op basis van gekookte koeienuier.

Bij een fikse bergwandeling hoort een stevige, voedzame soep. Er is de Seupa à la Vapelenentse met als belangrijkste ingrediënten Fontinakaas, savooikool en kaneel. Ook de zeer voedzame Seupetta di Cogne wordt bereid met Fontina kaas en daarnaast brood, rijst, nootmuskaat en gesmolten boter. De soep wordt gloeiend heet opgediend en er hoort een glas rode wijn bij.

Kastanjes zijn al eeuwen een hoofdbestanddeel in de streekgerechten. Ze worden gebruikt in soepen en in brood- en deegwaren. Je vindt ze op je bord samen met vlees, melk, confituur en zelfs met slagroom en chocolade. Van kastanjes maakt men ook siropen en grappa, en ze worden met honing vermengd. De verscheidenheid aan honingvariëteiten is nauwelijks bij te houden, maar een aanrader is zeker die met de heerlijke geur van rododendron.

Lokale wijnen, getest en goedgekeurd

De oogsten zijn rijk en dat heeft te maken met het milde klimaat. Zo vindt men hier de hoogstgelegen wijngaarden van Europa. Valle d’Aosta heeft verschillende DOC wijnen (Denominazine di Origine Controllata – herkomstbenaming voor wijnen) zoals de ‘Donnas’ en de ‘Blanc de Morgex et La Salle’. Ook de ‘Torette’ draagt dit label. Deze wijn wordt in 11 verschillende gemeenten geproduceerd.  Probeer ook de ‘Chambave’. Dat is ofwel een droge rode wijn, ofwel een lichtgele wijn, met een intens aroma, op basis van Muscatel druiven. Wil je het complete verhaal, ga je best voor de wijnroute van Valle d’Aosta.

De reeds vermelde Fontina kaas is halfhard met een strogele kleur en de geur van noten. Sinds de 15e eeuw bleef de bereidingswijze van deze kaas ongewijzigd. Een andere kaas, de Fromadzo, wordt gemaakt van een mengsel van koeien- en geitenmelk, en moet rijpen in vochtige omstandigheden. Naargelang de rijpingsduur, van 2 tot 14 maanden, is de smaak halfzoet, zout of pikant.

Een kop Valdostana koffie is een waardig sluitstuk van elk maal. Het lekkere drankje bevat grappa, suiker, een stukje sinaasappelschil en limoen. De koffie wordt geflambeerd en de suiker carameliseert op de rand van de tas. Deze koffie wordt soms aangeboden als een coppa dell’amicizia of vriendschapsdrank.

Verblijfsmogelijkheden

Valle d’Aosta biedt tal van verblijfsmogelijkheden gaande van berghutten en campings over agriturismi en vakantiewoningen tot hotels in alle prijsklassen. Wie kiest voor verblijf in hotel, zal vaststellen dat vrijwel alle hotels kleine familiebedrijfjes zijn, en zo gegarandeerd een persoonlijke, familiale service bieden met oog voor de gasten. Vele hotels bieden bovendien extra diensten aan, zoals gezondheidscentra om er lichamelijk en geestelijk helemaal bovenop te komen. De toeristische dienst van de regio biedt een online reserveringssysteem, waar je in realtime een hotelkamer kan uitzoeken en boeken. Via www.lovevda.it vind je vast een geschikt hotel in de buurt van de plaats waar je wil verblijven. De website is een bron van informatie over de hele regio.

Hieronder een indruk van de kastelenpracht die je in Val d’Aosta kan ontdekken:

 

 

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten