Buonissimo appetito! 97: Alpenballù

In deze rubriek brengen we u elke week op vrijdag een onvervalst Italiaans recept. Zo kan je het weekend beginnen met een Italiaanse culinaire toets. Buon appetito!

 

Niveau: gemiddeld
Personen: 4
Tijd: 1u40 minuten
Oorsprong: Valle d’Aosta

Toma-kaas is een heerlijke alpenkaas. De bergdorpjes waar men deze kaas kweekt liggen soms hoger dan 2200m boven de zeespiegel. Hij wordt hij ook enkel in de zomermaanden gemaakt. Het is een zachte semi-gekookte kaas van de melk. Die melk kan van koe, geit of schaap zijn maar moet steeds op een traditionele werkwijze tot stand komt. De Toma di Gressoney vind je in de PAT-lijst (Prodotti Agroalimentari Tradizionali). De producten op deze lijst mogen zich, onder toezicht en garantie van de Italiaanse overheid,  echte ‘traditionele streekgerechten of producten’ noemen. Om in de lijst te worden opgenomen moet hun verwerking en bewaring beantwoorden aan traditionele procedures die ouder zijn dan 25 jaar en die voor het hele gebied gelden. Men gaat ervan uit dat producten op deze lijst de meest eerlijke landbouw- en voedingsmiddelen zijn.

Ziehier een gegarandeerd eerlijk traditioneel streekgerecht uit hogergelegen regionen.

 

Wat heb je nodig?

  • 150 gr toma di Gressoney
  • 270 gr maïsbloem
  • 700 gr boter
  • Zout

 

Bereiding

De Alpenballù zijn ballen van polenta die met Toma-kaas gevuld zijn.

Verwarm de oven voor op 180°. Ondertussen werk je aan je bereiding. Je begint met de polenta.

Laat voor de polenta een liter water met wat zout erin koken. Giet er geleidelijk onder constant roeren het maïsmeel in. Blijf constant en krachtig roeren. Klop eventuele brokken met een garde stuk. Blijf voor de rest van het hele kookproces met een houten lepel verder roeren er zorg voor dragend dat het mengsel glad blijf en zonder klonters.

Als de polenta de juiste vastheid bereikt heeft laat je ze afkoelen.  Maak van de afgekoeld polenta  bollen ter grootte van een mandarijn. Vul elke bol met een stukje Toma-kaas (en eventueel wat boter).

Bedek een bakplaat met bakpapier en verdeel er de bollen Alpenballù over.  Plaats in de oven gedurende 20 à 25 minuten. Als ze gereed zijn haal je ze uit de oven.

Alpenballù worden warm geserveerd en gegeten.

Serveer warm.

Welke wijn?

Rode wijn is de beste begeleider, vooral als hij voldoende gestructureerd is om het gerecht aan te kunnen: een Valpolicella Ripasso bijvoorbeeld zou perfect kunnen zijn, maar uiteraard hoort hier een wijn bij van Valle d’Aosta. De wijnen zijn bij ons misschien minder bekend, maar dat is onterecht. Ze maken hier kwaliteits- en smaakvolle wijnen. Een Chambave Rouge uit Valle d’Aosta zal de smaak van de kaas meer dan goed ondersteunen.

 

Schrijf GRATIS in als Italofan!
Schrijf GRATIS in als Italofan!