Er is geen land ter wereld waar de koffie zo deel uitmaakt van het dagelijkse ritueel als in Italië. Het maken van een koffie is dan ook uitgegroeid tot een ware kunst en is een onlosmakelijk deel van de cultuur. In deze reeks belichten we bekende koffiemakers uit de diverse regio’s.
Caffè Vergnano
Caffè Vergnano is een echt familiebedrijf, opgericht in 1882. Vandaag staat de vierde generatie Vergnano aan het roer. Het begon allemaal in Chieri, Piemont, waar Domenco Vergnano apotheker was. Al snel bleek dat zijn passie en talent elders lag: het maken van een lekkere koffie. In enkele jaren tijd werd hij een meester in koffie branden, blenden en verkopen. Het bedrijf groeide gestaag en er werden drie magazijnen geopend in Chieri, Alba en Turijn.
Ze werden een echt grote speler toen de famileie een koffieplantage kocht in Kenia. Het was een zeer gewaagde stap, maar het betekende wel dat Vergnano het hele productieproces in handen had en dus de kwaliteit kon verzekeren.
Kenmerkend voor het branden van de bonen bij Vergnano is het trage proces in vergelijking met vele concurrenten. Waar de meesten de bonen branden in 5 à 6 minuten, doet Vergnano er bewust 20 minuten over op een lagere temperatuur. Dit is bepalend voor de smaakintensiteit en het aroma.
In Italië zijn ze het zesde grootste merk op de markt. Ze bedienen zo’n 6000 horecazaken in Italië. Er bestaan ook 90 exclusieve Vergnano koffiesalons.