Tiella, vaandel van Bari

Tiella is te vergelijken met paella volgens Massimo Alberini, een historicus op het gebied van gastronomie. Niet alleen omdat de namen op elkaar lijken, die overigens beide voortkomen uit de pannen waarin men de gerechten bereidt (een tiella is een lage, ronde schaal van terracotta
met vier kleine handvaten; een paella is een grote lage koekenpan van ijzer).

De ingrediënten van de twee gerechten zijn ook vergelijkbaar: vooral rijst, tomaten en schelpdieren (de Spaanse mariscos). Ook de achtergrond van beide gerechten heeft overeenkomsten. Beide gerechten zijn ontstaan als armeluisgerecht met de weinige ingrediënten die voorhanden waren.

Vroeger kon je aan dit gerecht de rijkdom van een familie meten, door de mosselen op de rijst en de aardappels te tellen.

Zoals paella de koningin van Valencia is, is tiella – hoewel minder beroemd – het symbool van de keuken van Bari. In Bari kon je vroeger aan dit gerecht de status van een gezin aflezen. De rijken deden er veel mosselen in, de armen minder of helemaal geen, zodat ze het met rijst en aardappels moesten doen.

Tegenwoordig is tiella nog steeds een alledaags gerecht in Bari, zonder verschillen met vroeger, behalve wanneer huisvrouwen of restaurateurs hun fantasie erop botvieren. Soms maken ze kleine variaties door ingrediënten uit het seizoen aan dit mediterrane gerecht toe te voegen.

Niveau: makkelijk
Personen: 6
Tijd: ca. 1 uur

  • 500 g mosselen
  • 500 g aardappels
  • 300 g rijst
  • 300 g kleine tomaten (dadel- of kerstomaten)
  • 2 uien
  • geraspte pecorino
  • knoflook
  • peterselie
  • extravergine olijfolie
  • zout en peper

Borstel de mosselen, spoel ze schoon en stoom ze open in een pan. Verwijder bij elke mossel de lege helft van de schelp.
Schil de aardappels en snijd ze samen met de uien in dunne plakjes.
Hak een bosje peterselie met 2 knoflooktenen fijn. Snijd de tomaten doormidden of in grove parten.

Verwarm de oven voor op 180°C. Leg een laag van plakjes ui in een ovenschaal.
Bestrooi de uien met het peterseliehaksel en besprenkel ze met 2 el olie. Leg een laag van plakjes aardappel op de uien.
Leg de mosselen en de tomaten op de aardappels. Bestrooi met pecorino, zout en peper en besprenkel met 4 el olie.
Verdeel de droge rijst gelijkmatig over het geheel.

Dek de schaal gedeeltelijk af met plakjes aardappel. Sprenkel er nog een scheutje olie over en bestrooi met nog wat fijngehakte peterselie.
Voeg water toe tot het geheel onderstaat en zet de schaal ca. 30 minuten in de oven. Controleer aan het eind of de rijst gaar is.

Over Bart Tordeurs 47 Artikelen
Bart Tordeurs is auteur, fotograaf, gids en reisleider Italië met een jarenlange passie voor Rome. Oprichter van https://romewandelingen.be: op stap in de eeuwige stad, 50 gratis wandelingen in en om Rome.

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten