In deze reeks gaan we na wat de bekendste en meest gebruikte kruiden en smaakmakers zijn uit de rijke Italiaanse keuken. Voor vele mensen is het ronduit de lekkerste keuken die er bestaat. De Italiaanse keuken zou echter zijn karakteristieke smaak niet hebben zonder verse kruiden.
Onder de bekendste (en geurige!) Italiaanse kruiden vinden we basilicum. Dit kruid is oorspronkelijk afkomstig uit India, waar men het echter weinig gebruikt. In de mediterrane landen waardeert men basilicum daarentegen zeer erg.
De thuisbasis van pesto
De beste basilicum teelt men in Ligurië, in de regio van Genua. Het is geen toeval dat Genua de thuisbasis is van pesto, één van de beroemdste specerijen voor pasta. Deze saus bereidt men door verse basilicumblaadjes fijn te stampen met knoflook, pijnboompitten en extra vergine olijfolie in een marmeren vijzel. Achteraf voegt men er dan Pecorino kaas aan toe. Wie geen keukenprins of –prinses is, kan gemakkelijk kiezen voor kant-en-klare pesto in potjes, waarmee je op elk moment van een echte specialiteit kunt genieten.
Veelzijdigheid
Basilicum is de onbetwiste ster van de zomer. Iedereen weet dat het perfect samengaat met tomaten, zowel om sauzen en puree te bereiden, als in salades of bovenop caprese met toevoeging van mozzarella. Basilicum is eigenlijk geschikt om praktisch alle zomergroenten op smaak te brengen: aubergines, paprika’s, komkommers, courgettes maar ook andere groenten zoals venkel en aardappelen. Het is ook uitstekend op tofu. Je kunt dit zelfs thuis bereiden door er gehakte basilicumblaadjes in te steken.
Basilicum kan zowel vers als gehakt worden toegevoegd, maar ook gedroogd in soepen. Het is onmogelijk om te zwijgen over pesto en de combinatie van basilicum met pasta, rijst, lasagne, brood, etc. Dit gearomatiseerde kruid wordt ook steeds meer gebruikt om fruit op smaak te brengen. Als je deze originele combinatie wilt proberen, kun je een paar basilicumblaadjes op een aardbei-, frambozen- of andere fruitsalade doen.