“De rode, overheersende kleur van de stervende natuur die verrijst met een groeiende frisheid op stengels van albast, zingend voor een leven dat de ontberingen van de winter tart.”
Zo beschrijft de Italiaanse gastronoom Maffioli uit de Noord-Italiaanse stad Treviso in 1983 het slank rood-wit loof, de radicchio.
Radicchio, een legendarische Belgische creatie
Maar het is de Belg Francesco Van Den Borre die meer dan een eeuw eerder de techniek van het bleken naar de regio van Treviso heeft gebracht, zoals die ook voor het Belgisch witloof wordt toegepast.
Zijn zoon Aldo beschreef de radicchio als een tuinkruid dat eruit ziet zoals een bloem: “Als je hem bekijkt, krijg je een glimlach, als je hem eet, een paradijs.”
Proeven is geloven!
Nu een Venetiaanse delicatesse
De rode radicchio van Treviso BGA, met zijn intense donkerrode kleur met witte strepen en knapperige, licht bittere smaak, is de onbetwiste koning van het roodloof. Maar je hebt ook de Roos van Chioggia met ronde bladeren, die zowat dezelfde smaak heeft en wereldwijd meer gekend is.
De mooie Venetiaanse radicchio kun je klaarmaken onder de grill, op de barbecue, in de pan of gemarineerd, verwerkt in sla of met kaasblokjes. Zo is de delicate zoet-bittere smaak, typisch van de radicchio heel lekker in pasta met blokjes bacon en in een fricassee van kip met gorgonzola.
Schenk hierbij
We blijven in de regio van Venetië met een Arcole Cabernet Sauvignon DOC, een intense diep robijnrode wijn die met het ouder worden mooie granaat reflecties krijgt.
Voor wie bier verkiest, heb je de Ambra rossa van Treviso, een ambachtelijk bier van de brouwerij San Gabriel, een sprankelende plaatselijke specialiteit van hop en radicchio.
En waarom niet, als aperitief of digestief, vóór of na het eten, een Amaro di Treviso, een bitter op basis van alcohol, suiker en rode radicchio van Treviso, met de typische bittere afdronk.