Chocolade: het pure goud van Modica

Chocolade: het pure goud van Modica

Modica, sinds 2002 opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst, staat niet alleen bekend om zijn prachtige barokke gebouwen.  Maar ook om zijn chocolade die dit jaar als eerste in Europa een IGP label ontving.  De chocolade van Modica is uniek omdat hij wordt vervaardigd volgens het oude recept van de Azteken.  Hij wordt gemaakt bij lage temperatuur waardoor de chocolade een doffe kleur krijgt en suikerkristallen duidelijk zichtbaar zijn. De structuur is korrelig. Als basis gebruikt men enkel cacaobonen en rietsuiker, wat een zeer intense smaak geeft. Qua smaken kan je het zo gek niet bedenken.  Gaande van rode pepertjes, basilicum, fleur de sel, inheemse tuinbonen, gember en citroen, kaneel, johannesbrood tot jasmijn. De reep van maximaal 100gr. bestaat uit 4 stukken wat een verwijzing is naar het aantal heuvels dat Modica omringt.

Antica Dolceria Bonajuto

De oudste en ongetwijfeld meest gekende chocolatier van Sicilië is Antica Dolceria Bonajuto. 6 generaties van ambachtslui zorgen sinds 1880 met veel liefde voor chocolade dat de traditie van de Modicaanse chocolade in ere wordt gehouden. Je wordt zo naar het begin van vorige eeuw gekatapulteerd eens de drempel van hun winkeltje overschreden is.

Sabadì

Voor de beste chocolatier van Modica en dit voor het 7de jaar op rij moeten we bij Sabadì zijn.

Achter de oprichting ervan gaat een prachtig verhaal schuil, dat van Simone Sabaini.  De man afkomstig uit Verona wou na een tijd in de financiële wereld te hebben gewerkt het roer volledig omgooien.  Hij ging op zoek gaan naar een kwalitatief leven.

In 2004 liet hij alles voor wat het was en volgde hij de suiker- en cacaomarkten voor een fair-trade coöperatieve.  Hij reisde hiervoor de ganse wereld rond.  In 2007 was het dan zover en nam hij een enkel ticket richting Modica, de stad waar hij in het verleden onvergetelijke zomervakanties had doorgebracht.  Hij richtte er zijn eigen chocoladebedrijf op en liet een procedé ontwikkelen dat toeliet de chocolade te verwerken op een nog lagere temperatuur dan gebruikelijk.  Door toepassing van dit procedé behoudt de chocolade zijn glans en compactheid, dit in tegenstelling tot alle andere chocolade gemaakt in Modica.

Met zijn innovatieve technieken tilt hij de chocolade naar een hoger niveau. Zo opende hij verleden jaar een cantina di affinamento del cioccolato, een wereldprimeur. Op deze plaats wordt de chocolade verfijnd door het langdurig in contact te brengen  met andere elementen zoals bloemen, kruiden, tabak, thee, wijn of bier.

Na de rondleiding en deskundige uitleg van Valentina mochten we onze smaakpapillen testen. Wij waren vooral gecharmeerd door de verfijnde chocolade met kruidnagel, tabak en absint.

Naast chocolade proeven kan je bij Sabadì ook terecht voor een rondleiding in het Palazzo Castro-Grimaldi.  Het dateert uit de 17de eeuw en behoorde toe aan een adellijke familie.  Voor de die hard fans van ” Il Commissario Montalbano” is het leuk om weten dat dit palazzo als locatie heeft gediend voor het huis van wetsdokter Dott. Pasquano.

 

Chocomodica

In de maand december wordt er jaarlijks, om de Modicaanse chocolade te promoten, een 3- dagen durende dolce kermesse georganiseerd. Door toekenning van het IGP label was het dit jaar een speciale editie en werd er o.a. samengewerkt met de Academie van schone kunsten uit Firenze die hier zowaar een Pinocchio in gerecycleerd karton en chocolade kwam neerpoten.  In de hoofdstraat was het een bonte mengelmoes van street food wagentjes,  kraampjes met lokale specialiteiten en heel veel chocolade natuurlijk, ja zelf beeldhouwwerken in chocolade waren er te zien. Verder nog lezingen, kookdemonstraties door gerenommeerde chefs, een wijn- en grappa degustatie en tal van andere nevenactiviteiten. Teveel om op te noemen.

Wie Modica bezoekt en aan den lijve wil ondervinden hoe het voelt om als chocolatier door het leven te gaan kan dat bij de fair trade coöperatieve Quetzal.  Voor de ronde som van 15€ maakt Sara je diets in de wereld van de chocolade, maak je eigenhandig jouw reep chocolade waarna er nog een rondleiding volgt in het laboratorio.

 

Over Roger Pallant 26 Artikelen
Een 10-tal jaar geleden geraakte Roger Pallant aangestoken door het Italië-virus. Tijdens vakanties doorkruisten ze het land van noord naar zuid om uiteindelijk te belanden in Sicilië en meer bepaald in de Val di Noto. Sinds 2013 kochten zij er een eigen stekje. Sinds 2017 woont Roger op Sicilië.

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten