Pizza in de kleuren van de Italiaanse vlag

In onze tijd zijn pizza’s in iedere supermarkt te koop. Belegd met allerlei variaties, zoals cervelaat, tonijn, prosciutto. Of de pizza Hawaï verrijkt met ananas. De meeste Italianen huiveren van deze combinatie. Er zijn zelfs stemmen opgegaan om de pizza Hawaï formeel te verbieden. Overigens deze variant is niet bedacht door een Italiaan maar door een Griekse kok uit Canada.

Tegenwoordig bakt men over de hele wereld pizza’s. Wat heet pizza…In diepvries verpakking aangeboden in allerlei smaken. In twee minuten op tafel. Een snelle maaltijd na het werk…De vraag is echter: is dit wel Italiaans en is pizza wel iets van onze tijd, zoals we denken?

Oudste recept

Bij het woord pizza denken we vaak meteen aan Italië. Het belegde platte bakbrood bij voorkeur gebakken in een authentieke hout gestookte oven.

Over het ontstaan van de pizza kun je eeuwig twisten. Plat brood wordt in vele culturen gebruikt. Volgens etymologen is het woord pizza ontleend aan pinsa, wat plat brood betekent.  Het oudste recept van de pizza stamt uit de 1e eeuw na Christus. Historisch en archeologisch onderzoek heeft aangetoond dat de basisingrediënten van pizza al bestonden voor het begin van de christelijke jaartelling. Men bakte in het tegenwoordige Italië broodbodems via een soort platform van stenen. Het gebakken deeg werd belegd met een saus. Bij archeologische opgravingen in Pompeï bij Napels vonden wetenschappers keukengerei en bakbenodigdheden die erg lijken op het gerei dat men vandaag de dag nog gebruikt om pizza’s mee te bereiden.

Pizza Margaretha

Aan het einde van de jaren 80 in de 19e eeuw werd pizza voornamelijk gegeten door de arme bevolking in de achterstandswijken van Napels. Gebakken brood was voordelig en kon men snel eten. Pizza’s waren dé oplossing. Omstreeks 1890 ontdekte ook de Italiaanse adel de verrukkelijke smaak van de belegde bakbroden. Raffaele Esposito was toen de bekendste pizzabereider (pizzaiolo) van Napels. Hij gebruikte onder meer tomatensaus, mozzarella en basilicum. Deze ingrediënten hadden dezelfde kleur als de vlag van het jonge koninkrijk Italië. De koningin was helemaal enthousiast. De kok noemde deze variant naar haar en de pizza Margaretha was een feit.

De eerste pizzarestaurants

In dezelfde periode, eind negentiende eeuw, openden Italianen die naar de Verenigde Staten waren geëmigreerd, de eerste pizzarestaurants in dat land. Vandaar uit werd de rest van de wereld veroverd. In België en Nederland werden pizza’s vooral populair bij Italiaanse immigranten die na de Tweede Wereldoorlog hier in de mijnen de kost verdienden. In die tijd verschenen ook bij ons de eerste pizzeria’s .

Beschermde status en cultureel erfgoed

De Europese Unie ziet de authentieke waarde van de échte pizza in. In 2009 plaatste men de Napolitaanse pizza op de erfgoedlijst van Europees Voedsel. In 2017 kreeg de Napolitaanse pizza een beschermde status als streekgerecht en kwam op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van UNESCO.

Overigens wie échte pizza wil leren bakken, kan hiervoor o.m. in Napels terecht. Er zijn workshops georganiseerd door een pizzaiolo. In een authentieke houtoven bakt men de pizza’s. Er is uitleg over de deegsoort, het kneden en de technieken. Je kan oefenen met het in de lucht gooien van de bodem. Want een beetje Italiaanse show is natuurlijk wel écht Italiaans!

Over Marlies Sobczak 14 Artikelen
Marlies Sobczak-Boumans leerde Italië kennen van kinds af aan. Mijnwerkers uit de omgeving speelden op zondag boccia op het terrein van haar ouders. Ze leerde vroeg spaghetti eten en de Italiaanse keuken kennen. Voor haar werk reisde ze de halve wereld over. Maar haar grote passie bracht haar altijd terug naar Italië. Daar genoot ze van oost naar west en van zuid naar noord

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten