I miei artisti Piemontesi – mijn kunstenaars uit Piemonte

Mijn liefde voor Piemonte

Mijn passie voor (Italiaanse) wijn bestaat al geruime tijd. Maar 3 jaar geleden kon niets mij tegenhouden om naar Piemonte af te reizen. Ik voelde dat ik daar moest zijn… ik was er nog nooit geweest, het was sterker dan mijzelf. Ik voelde dat de reis van mijn leven zou worden.

Heel intuïtief boekte ik enkel mijn vliegtuigticket, mijn eerste overnachting in Turijn en een kleine Fiat 500 om de regio te ontdekken. Ik zou graag 3 authentieke, gepassioneerde wijnmakers willen ontmoeten waar ik voor België ambassadrice kon zijn…

Een minimale voorbereiding was wel nodig. Ik haalde mijn inspiratie uit het boek biologisch!-Biodynamisch! -Bio Natuurlijk?’ van Jazzper Van Paepeghem waar hij een aantal wijnmakers in Piemonte vermeldt met wie ik absoluut wou kennismaken.

links: Mijn grote inspiratiebron – Het boek : Biologisch!-Biodynamisch! -Bio Natuurlijk?’ van Jazzper Van Paepeghem
rechts: 1* Michelin restaurant ‘Del Cambio’ – piazza Carignano Turijn

En zo vertrok ik op 18 juni 2018 – de adrenaline gierde door mijn lijf – naar Turijn. Ik werd overspoeld door vele emoties : ik voelde mij vooral intens gelukkig ! Een aantal uren later snorde ik met mijn schattig autootje door de straten van de hoofdstad van Piemonte. Ik zou mijzelf eens goed verwennen en zo kwam ik die avond terecht in het restaurant ‘Del Cambio’ (1* Michelin) waar ik een hemelse culinaire ervaring had.

De ochtendstond heeft goud in de mond. Dit is echt zo : na een stevig ontbijt de ochtend nadien, kon ik niet snel genoeg vertrekken richting het platteland. Ohhh, ik voelde mij als een klein meisje op de ochtend van Sinterklaas…

De glooiende heuvels van de Langhe Roero Monferrato streek, tevens Unesco werelderfgoed sinds 2014 (samen met het kasteel Grinzane Cavour), hebben een diepe indruk op mij nagelaten. Heerlijk om de kronkelende, steil omhoog gaande weggetjes te verkennen, geprikkeld door de eerste zonnestralen, op weg naar mijn eerste afspraak.

links: Eén van de vele wijngaarden in de Langhe Roero Monferrato regio    rechts: Complexe bodemstructuren

Zo benieuwd om de verhalen van de wijnmakers te horen. Ongeduldig om hun wijnen te proeven… Wat hou ik van mijn leven ! Ik leef nu puur op gevoel en dit maakt mij zielsgelukkig.

Me,myself and I – zielsgelukkig

Hoe mijn ontdekkingsreis verder verliep kan je lezen in de volgende edities.

Ik kan je wel reeds verklappen dat ik de wijnen van de huizen Deltetto 1953, Josetta Saffirio en Forteto della Luja voor altijd in mijn hart gesloten heb. Zo is Wijnbeleving met Anja ontstaan.

In oktober 2020 heeft Babs Vanhulle, een jonge ambitieuze videografe deze wijnmakers mooi in beeld gebracht. Een voorsmaakje kan je hier bekijken.

Op 26 juni gaat de wijndocumentaire ‘I miei artisti Piemontesi’ in première. Tickets en alle info beschikbaar hier. Zie ook de eerdere aankondiging van de première op deze site.

 

 

 

Over Anja Janssen 1 Artikel
Ik ben steeds op zoek naar pareltjes van wijnen - ‘arte in bottiglia’ - en vandaag ben ik ambassadrice van 3 gepassioneerde wijnmakers uit Piemonte. Ik adem Piemonte : ik voel mij er helemaal thuis.

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten