In deze rubriek brengen we u elke week op vrijdag een onvervalst Italiaans recept. Zo kan je het weekend beginnen met een Italiaanse culinaire toets. Buon appetito!
Niveau: gemiddeld
Personen: 8
Tijd: 90 minuten
Oorsprong: Lombardia
Wat heb je nodig?
- 160 g boter
- 60 g suiker
- 4 eidooiers
- 2 eiwitten
- 25 g bloem
- 60 g aardappelzetmeel
- 50 g gekonfijte abrikozen in blokjes
- 50 g gekonfijte ananas in blokjes
- 1 lepel maraschino
- 1 zakje vanillepoeder
Maraschino is een likeur van Italiaanse oorsprong, typisch voor het oude Dalmatië, geproduceerd vanaf de fermentatie van een most (wijn) van kersen, (marasche genoemd, vandaar de naam) en de daaropvolgende distillatie. Maraschino is een product van de grote Italiaanse traditie, geboren als een ambachtelijk distillaat.
Bereiding
Klop de boter samen met 50 g suiker. Voeg er de eierdooiers aan toe en meng goed.
Klop dan de twee eiwitten met de rest van de suiker tot sneeuw stijf en vermeng dit langzaam en voorzichtig met het eidooiersmengsel.
Voeg geleidelijk de bloem, zetmeel, ananas, gekonfijte abrikoos , marasquin likeur en vanille toe.
Boter een tulband cakebakvorm van 24 cm diameter in en giet er het deeg in. Zet in de oven op 180° voor ongeveer 40 minuten.
Haal de taart uit de bakvorm, laat ze afkoelen en bestuif ze met poedersuiker.
Welke wijn?
Uiteraard hoort hier een zoete dessertwijn bij zoals bvb. een Passito of een Recioto della valpolicella. Een prosecco of een andere niet al te droge schuimwijn past uiteraard ook.
bron: www.cucchiaio.it