Pane! 6: Friuli-Venezia Giulia, Pan di Sorc

Italië heeft een rijke en diverse culinaire traditie. In deze reeks gaan we dieper in op brood. Ook hier ontdekken we een grote diversiteit in de verschillende regio’s.

 

Friuli Venezia Giulia, Pan di Sorc met vintage maïs

Van maïs naar brood, dit is het verhaal van de Pan di Sorc. Het hoofdingrediënt van dit brood is een speciale maïsvariant die vanaf de jaren vijftig voor een tijdje niet meer werd gekweekt. De boeren gaven inderdaad voorkeur aan soorten maïs die meer resistent waren. Dit soort noemt men “vijftig”. De naam verwijst naar het feit dat hij in vijftig dagen rijpt en dat hij in augustus wordt geoogst. In het Friulisch noemt deze maïs “sorc”.

Het Pan di Sorc is dus een rond en laag brood met een knapperige donkergekleurde korst die contrasteert met een hart van gele kruim. Het is een typische specialiteit van Gemona en zijn watergebied. Het is een klassiek product geboren uit de uitwisseling van verschillende beschavingen.

Leuk om te weten: het pan di sorc bereidde men weliswaar thuis, maar bakte men traditioneel in de dorpsoven. Een deel van de productie gebruikte men om de oven te betalen. De authenticiteit van dit product is beschermd door een handelsmerk op de korst.

Voor meer info, is er een officiële website.

 

 

Sluit je vandaag nog GRATIS aan als Italofan!

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten