Nieuwe reeks: Uitmuntend Umbrië

Trevi in Umbrië

Vanaf deze week publiceren we op onze website een nieuwe artikelenreeks die de schoonheid van de regio Umbrië beschrijft.

Umbrië (Italiaans: Umbria), “het land van Franciscus van Assisi”, is een regio met groene, zacht glooiende heuvels. Deze zijn begroeid met vooral wijn- en olijfgaarden. Maar er zijn ook akkers met tarwe, suikerbieten, tabak en zonnebloemen.

De regio bevindt zich in Centraal-Italië, in de vallei van de rivier de Tiber met het stuwmeer Lago di Corbara. Umbrië, ook wel het groene hart van Italië genoemd, heeft een zacht mediterraan klimaat. De zomers zijn er bijgevolg droog en zonnig. De winters kunnen behoorlijk koud en nat zijn, zeker op grotere hoogte zoals in de bergen van de Apennijnen.

Umbrië grenst in het westen aan Toscane met als grens het Trasimeense Meer. In het oosten aan de Marken (Le Marche) en de Apennijnen en in het zuiden aan Lazio. De oppervlakte van de regio bedraagt 8456 km² en de regio heeft krap 900.000 inwoners. Umbrië wordt gekenmerkt door oude ommuurde steden op heuvels met steile straten die getuigen van een rijke cultuurgeschiedenis.

Orvieto in Umbrië

De regio is genoemd naar de Umbri, een stam die zich in de regio vestigde in de 6e eeuw voor Christus. Hun taal was het Umbrisch, een Italische taal die verwant is aan het Latijn. De Etruskisch-Romeinse periode en de Middeleeuwen vormen het hoogtepunt uit de Umbrische geschiedenis. De steden groeiden uit tot vorstendommen die de omliggende gebieden overheersten.

De hoofdstad van de regio is Perugia. De regio bestaat uit twee provincies: Perugia en Terni.

Umbrië biedt al duizenden jaren thuis aan de wijnbouw. Dat is vooral toe te schrijven aan de volgende factoren: de zacht glooiende heuvels met een gunstige blootstelling aan de zon, de rijkdom aan rivieren en wateren, het continentale maar zachte klimaat, de bodemstructuur die meestal bestaat uit bruikbare kleiachtige kalksteen. Al deze gunstige voorwaarden hebben de inwoners van het gebied reeds vroeg ertoe aangezet met de productie van wijn te beginnen. Daardoor kunnen de Umbrische wijnboeren bogen op een lange traditie van wijn maken. Voor rode kwaliteitswijn is vooral de Sangiovese- en de Sagrantino-druif van belang, terwijl witte wijn vooral van Grechetto- en Malvasia-druiven wordt gemaakt.

Tip voor verblijf in Umbrië? Klik hier!

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten