Italië is al sinds enkele jaren het grootste wijnproducerende land ter wereld. Niet alleen dat, Italië heeft ook het grootste aantal autochtone druivensoorten ter wereld. Naar schatting zouden er meer dan 2000 soorten druiven zijn. In deze reeks bekijken we de bekendste autochtone druivenrassen van Italië.
Refosco (nauwkeuriger omschreven als Refoschi) is een oude groep van nauw verwante druivenrassen met een donkere schil. Hun oorsprong – die dateert van voor de huidige politieke grenzen – omvat het Noord-Italiaanse Friuli-Venezia Giulia, West-Slovenië en het schiereiland Istrië in Kroatië.
Door hun ouderdom en geografische spreiding kennen de Refoschi zes verschillende variëteiten.
Refosco dal Peduncolo Rosso, wat vertaald “Refosco met de rode stengels” betekent, wordt algemeen beschouwd als de ster van de groep, met zijn grootste expressies afkomstig uit Friuli’s Colli Orientali DOC. De wijnen hier hebben een indrukwekkende fruitintensiteit, doorspekt met mineraliteit en zure zuren.
Eveneens in Friuli wordt in de DOC van Carso Terrano verbouwd, waarvan men vroeger dacht dat het een synoniem was voor Refosco dal Peduncolo Rosso. Deze wijnen krijgen een zeer lange maceratieperiode (tot twee jaar) en veel tijd om te rijpen op vat en fles voordat ze worden vrijgegeven, wat resulteert in een meer opulente stijl van wijn.
Ten derde is Refosco di Faedis een relatief onbelangrijke druif, maar hij wordt enthousiast ondersteund rond de stad Faedis. Hij is identiek aan Refoscone, Refosco Nostrano en Refosco di Rochis, en is waarschijnlijk een ouder van een vierde variëteit in de groep, de bijna uitgestorven Refosco di Rauscedo (of Refosco Gentile), en een vijfde, Refosco del Botton, ook bekend als Tazzelenghe (“Tonguecutter”). De zesde van de Refoschini is Refosco di Guarnieri, die identiek is aan Trevisana Nera, geteeld in de Veneto.
Over het algemeen en voor de hele groep hebben Refosco wijnen een bijzonder hoge zuurgraad en zijn ze meestal donker en dicht gekleurd met violette en grasachtige aroma’s. In de mond zijn smaken van donkere peperkruiden en pruimen in overvloed aanwezig, en de wijn heeft vaak een licht samentrekkende, amandelhuidige afdronk in de mond. Refosco is een late rijper, en als hij te vroeg geoogst wordt, kan hij harde, onrijpe tannines produceren.