Italië is al sinds enkele jaren het grootste wijnproducerende land ter wereld. Niet alleen dat, Italië heeft ook het grootste aantal autochtone druivensoorten ter wereld. Naar schatting zouden er meer dan 2000 soorten druiven zijn. In deze reeks bekijken we de bekendste autochtone druivenrassen van Italië.
Frappato is een lichte rode druif die op grote schaal wordt geteeld aan de zuidoostelijke kust van Sicilië. Hij is, samen met de Nero d’Avola, een bestanddeel van de enige DOCG-wijn van het eiland, de Cerasuolo di Vittoria.
De totale aanplant bedraagt iets meer dan 750 hectare. Hiervan is ongeveer 85 procent van de wijnstokken op Sicilië te vinden. Min of meer alle restanten zijn te vinden in Puglia.
De Frappato is kersenkleurig, aromatisch en heeft weinig tannine. De wijnen hebben een lichte body en doen een beetje denken aan een goede Beaujolais. Veel van Siciliaanse topproducenten, zoals Planeta, Cos en Arianna Occhipinti maken uitzonderlijk wijnen van dit ene druivenras.
Frappato wordt echter vaker aangetroffen in combinatie met andere rassen. Nero d’Avola is zijn belangrijkste partner bij het mengen, vanwege zijn complementaire gewicht en concentratie van kleur. Frappato wijnen kunnen ook worden gemengd met Nerello Mascalese, Nerello Cappuccio en Nocera.