Villa Medici
De Villa Medici op het hoogste punt van de Pincio heuvel, naast de Kerk van Trinità dei Monti, aan de top van de Spaanse trappen, is ongetwijfeld een van de meest gekende plaatsen van Rome.
Van hieruit heb je een fantastisch uitzicht over de stad. Het suggestief panorama met de vele karakteristieke koepels is meteen ook een goede oefening om je kennis van de Romeinse kerken en monumenten op de proef te stellen.
In de oudheid waren hier de Horti Luculliani, waar Messalina, de vrouw van keizer Claudius, bekend om haar turbulent zedeloos leven, werd gedood na haar zoveelste liefdesavontuur.
In de 16de eeuw werd op deze plaats dan de Villa Medici gebouwd door Ferdinando de’ Medici, met bas-reliefs en Romeinse beelden, met een park met dennen, cipressen, eiken en zeldzame planten, dat herinnert aan de botanische tuinen die zijn vader Cosimo in Firenze had aangelegd. Je vindt er ook de delicate fontein van Mercurius van de 16de eeuwse Vlaamse beeldhouwer Jean Boulogne.
De villa werd meteen een van de meest elegante en wereldse plekken in Rome en drie eeuwen later werd ze overgedragen aan Frankrijk. In 1803 vestigde Napoleon Bonaparte er de culturele prestigieuze instelling Académie de France.
Wanneer je nu naar de Villa Medici kijkt en een fontein met een kanonskogel ziet, neem dan een sprong in het verleden, ergens in het midden van de 17de eeuw, wanneer de Zweedse koningin Christina zich in Rome vestigde.
Koningin Christina van Zweden
Christina, de koningin van de Zweden, de Goten en de Vandalen, was intelligent en avontuurlijk, ze hield van toneel en theater, van barok en mediterrane cultuur. Ze deed al snel troonsafstand en vertrok richting Rome met een tussenstop in België. In 1654 arriveerde ze in Antwerpen waar ze het imposante orgel van de Sint-Pauluskerk bespeelde en op kerstavond van dat jaar zich in Brussel heimelijk bekeerde tot de Rooms Katholieke godsdienst. Ze is ook een van de weinige leken die begraven zijn in de Sint Pietersbasiliek van Rome.
Over het verblijf in Rome van deze humeurige koningin circuleren een paar leuke legendes die hun sporen hebben gelaten in de elegante Villa Medici.
De Fontein van de Kanonskogel
Waarheidsgetrouw moeten we zeggen dat de fontein het werk is van de Renaissance architect Annibale Lippi. Hij ontwierp een achthoekig bassin op straatniveau met een pilaar in het midden, die een kleiner bassin in grijs graniet ondersteunt.
Hier gutste het water uit een kleine marmeren lelie, het embleem van de familie Medici, die intussen een bal is geworden, de legendarische kanonskogel dus.
Een kanonskogel met een dubieuze oorsprong.
Er wordt gezegd dat Christina van Zweden te laat was voor een afspraak in Villa Medici met de Franse schilder Charles Errand, wiens graf je in de Kerk van Trinità dei Monti kunt zien. In plaats van gewoon op de deur van de Villa te kloppen, wilde de extravagante Christina vanop het terras van de Engelenburcht kanonschoten afvuren gericht op Villa Medici. Ondanks de protesten van de kanonniers kon er niets worden gedaan tegen de wensen van de koningin in. Twee ballen misten hun doel, maar de derde slaagde erin de enorme afstand, ongeveer 1,4 km, te overbruggen en de bronzen deur te bereiken.
Anderen vertellen dan weer dat een verveelde Christina een jachttocht wilde organiseren en een afgezant naar Villa Medici stuurde om de familie uit te nodigen. Ongeduldig omdat er niet snel antwoord kwam, liet ze een kanon afvuren om de eigenaar wakker te maken. Een van de kogels raakte de bronzen deur van de villa en schudde haar inwoners terstond wakker.
Of was het misschien de koninklijke hand zelf van de rusteloze voormalige koningin die tijdens de festiviteiten van haar intocht in Rome een bolvormig marmeren projectiel heeft gelanceerd in de richting van Trinità dei Monti?
Hoe dan ook, de afdruk van die mysterieuze kanonskogel is vandaag nog goed zichtbaar op een van de deuren van het portaal van Villa Medici. De intacte marmeren kogel werd bewaard in het midden van de fontein om de perikelen van Koningin Christina te herinneren.
Volgens de authentieke Romeinse traditie verloor de Fontein van de Trinità dei Monti al snel haar oorspronkelijke naam en kreeg de populaire bijnaam Fontein van de Kanonskogel.
Amateur fotografen, landschapsschilders, zomerse bezoekers van de Spaanse Trappen, de kleine fontein met haar kanonskogel en fris stromend water biedt je een welkome historische pauze met een fantastisch panorama van de stad.