De Gallo Nero is vertrokken

Het is zover. De Gallo Nero, de Zwarte Haan van de Chianti Classico, gaat op tournee met de  ‘Connection 2021’.

Vanop de suggestieve heuvels van Toscane met zilveren olijfbomen, groene geometrische wijngaarden en hoge cipressen, trekt hij enkele maanden de wereld in.

Chianti Classico Connection 2021

De degustaties van de nieuwe jaargangen van de Chianti Classico die tussen mei en juni plaatsvinden, zullen zes steden en vijf landen raken.

Na een Chianti-weekend van 20 en 21 mei  in Firenze,  Chicago, Londen en New York, is het op 22 en 23 juni de beurt aan Monaco en op 30 juni aan Tokyo.

Firenze, de bakermat van de Chianti Classico Gallo Nero reserveerde bovendien voor een aantal gelukkige operators van 22 tot 24 mei een speciale degustatie in het Klooster van het Museum van Santa Maria Novella, een symbool van de Renaissance. De trotse president van het consortium, Giovanni Manetti, is overtuigd van een nieuw begin waarbij de “Chianti Classico Connection wordt geprojecteerd in een toekomst die traditie en innovatie combineert”.

Het is dit jaar een wereldwijde editie die belangrijke cijfers belooft. Er worden meer dan 2.800 mensen verwacht en ongeveer 10.000 flessen van de meer dan 400 gepresenteerde etiketten.

De Gallo Nero verbluft je met cijfers. 196 Vintage-labels, van de oogst 2020, 139 Riserva, 98 Gran Selezione, en 16 wijnen die ernaar streven Annata en 14 Riserva te worden. Bovendien is er een Vin Santo del Chianti Classico en ook een Olie Dop Chianti Classico met 34 labels.

Het gekraai van de Gallo Nero

Maar waar komt het historisch symbool van de Zwarte Haan, het handelsmerk van de Chianti Classico, vandaan?

Een oude legende vertelt op een kleurrijke manier de middeleeuwse oorsprong ervan met Firenze en Siena die in het begin van de 13-de eeuw de macht over de gebieden tussen de twee steden en de kostbare wijnstreek van Toscane betwistten.

Ten einde raad werd besloten de kwestie te beslechten met een duel tussen twee ridders. Eén met de kleuren van Firenze en één met de kleuren van Siena. De ridders zouden ontwaken bij het kraaien van de haan en vertrekken vanuit hun respectievelijke steden. Op het punt waar ze elkaar ontmoetten werd dan de grens tussen Firenze en Siena vastgesteld.

Siena koos voor een witte haan en stopten hem vol met voedsel in de overtuiging dat hij bij zonsopgang luid zou zingen. Firenze koos voor een zwarte haan en stuurden hem zonder eten op de stok. De volgende dag begon de zwarte uitgehongerde haan al te kraaien voordat de zon opkwam. De ridder van Firenze kon zo met een grote voorsprong vertrekken. Hij galoppeerde kilometers lang voordat de witte haan eindelijk ontwaakte uit een heerlijke slaap en een slappe kraai liet horen. De ridder van Siena  kon amper 12 km afleggen toen zijn tegenstander hem al tegemoet kwam. Meer precies was dat in Fonterutoli, een gehucht van Castellina in Chianti. Hier legde de Florentijnse republiek haar nieuwe grenzen. Het Chianti-gebied kwam toe aan Firenze. De Zwarte Haan werd het traditionele symbool van het hart van de Toscaanse wijn.

De Liga van de Chianti

Legende of niet, de Gallo Nero is het symbool van de Liga van de Chianti gebleven, die sinds 1384 tot ongenoegen van haar rivaal Siena een jurisdictie oprichtte met inbegrip van de huidige gemeenten van Castellina, Gaiole en Radda in Chianti. Tijdens de Medici-dynastie beleefde het Chianti-gebied een periode van welvaart en vrede. Het zijn de jaren waarin de teelt van wijngaarden zich uitbreidt en een serieuze wijnproductie begint. De grenzen van de Chianti Classico komen nog steeds min of meer overeen met het document van de groothertog van 1716. Het is de eerste in de wijngeschiedenis met de afbakening van een productiegebied.

In deze kostbare 70.000 hectare wordt de Chianti Classico van Sangiovese druiven verbouwd bij de 800 wijnboerderijen. Die zijn verenigd in een consortium, in de sporen van de historische Liga del Chianti. Met het huidige Consortium voor de verdediging van de typische Chianti-wijn, opgericht in 1924, is de productie gereguleerd met strikte voorschriften. De beroemde Gallo Nero staat alleen paraat voor wijnen uit het oudste Chianti-gebied.

Chianti Classico

Ben je een overtuigde Chianti-liefhebber? Chianti verward men vaak met Chianti Classico, ten onrechte denkend dat Chianti Classico een kleinere wijnstreek is in het grote Chianti-gebied. Nee, Chianti en Chianti Classico zijn twee aparte DOCG. Ze komen uit twee verschillende wijngaarden, zij het altijd wel van Sangiovese druiven.

Om het kort te maken, een Chianti heb je in de provincies van Firenze, Siena, Arezzo, Pisa, Pistoia en Prato. Een authentieke Chianti Classico is getrouw aan de beperkte streek van de historische Castellina. Dit omhelst Gaiole, Radda en Greve en nog enkele kleinere gemeenten.

De Chianti Classico verkrijgt men van druiven die uitsluitend uit deze wijngaarden komen, met een minimum van 80% Sangiovese. Rode bessendruiven van wijnstokken die geschikt zijn voor de teelt in de regio Toscane, kunnen ook bijdragen aan de productie tot maximaal 20%. De vinificatie, de opslag en het bottelen mogen uitsluitend in het productiegebied plaatsvinden. De verkoop voor consumptie is toegestaan ​​vanaf 1 oktober volgend op de oogst.

De fiere Gallo Nero verdedigt scrupuleus zijn exclusieve oorsprong en zet zijn stempel alleen op de wijnen uit de oudste, originele Chianti Classico streek.

Tafelen met een Chianti Classico

Het idee om wijn te gebruiken als een kookelement dateert uit de tijd van de Etrusken. De Romeinen en de robijnrode intense Chianti is hier een edel voorbeeld van.

Ga naar het Restaurant Giovanni da Verrazzano op het centrale plein van Greve in Chianti, in het hart van de Chianti Classico. De oorsprong dateert uit de Middeleeuwen. In de jaren 1300 had je op het plein een grote markt met een Herberg die dezelfde ingang heeft als vandaag.

Geniet hier van het oude gerecht uit de Toscaanse keuken, de Stracotto al Chianti. Stoofvlees langzaam en lang gekookt in wijn, vergezeld van een Chianti Classico uit de uitgebreide selectie van het restaurant onder het wakend oog van de Gallo Nero.

P.S.

Het inheems kippenras, de zwarte Chianti haan, vereeuwigd in het embleem van de Chianti Classico, is  uitgestorven. Daarom bestaat er een project om de Chianti-streek te herbevolken met hanen van een mooie zwarte kleur zoals het Valdarno ras en de Livornese Nera.

 

Over D.J. Bruggeman 153 Artikelen
D.J. Bruggeman is geboren in Antwerpen en heeft een master in moderne talen. Sinds vele jaren woont ze in Rome waar ze gewerkt heeft als journalist-documentarist en language coach. Ze houdt van culinaire wandelingen, is lid van de Italiaanse Sommelier Association en met het motto Travel-Eat-Drink & Write neemt ze de lezers mee op een boeiende reis tussen intriges, wijnen en spijzen. Auteur van de culinaire thriller"De wijn van Clemens".

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten