Buonissimo appetito! 94: Rufioli caserecci di Carnevale Veneti

In deze rubriek brengen we u elke week op vrijdag een onvervalst Italiaans recept. Zo kan je het weekend beginnen met een Italiaanse culinaire toets. Buon appetito!

 

Niveau: gemiddeld
Personen: 4
Tijd: 30 minuten + 15 minuten baktijd
Oorsprong: Veneto

Rufioli is de variant van de meer industriële ‘chiacchiere’.  In Venetië noemt men ze ‘crostoli’. De Venetianen beschouwen dit carnavalskoekje als hun eigen typisch streekgerecht. Rufioli zijn in tegenstelling tot crostoli en chiacchiere niet zoet.  Integendeel, het zijn pikante halve manen in  bladerdeeg gevuld met Venetiaanse mosterd. Vreemd genoeg worden ze  niet gefrituurd. Omdat kinderen ze zo niet lusten worden ze ook gemaakt met een vulling van chocolade, room of jam. Het is dessert is weinig gekend. Misschien prikkelt dit de gezonde nieuwsgierigheid van menige ondeugende volwassene die zich eraan durft wagen het gerecht eens uit te proberen. Hier volgt alvast het recept.

 

Wat heb je nodig?

  • 200 gr kweeperen
  • 200 gr appels ‘golden delicious’
  • 200 gr peren
  • Gekonfijte citroen
  • Gekonfijte sinaasappel
  • 1 liter wijn
  • Suiker
  • Mosterd essence
  • 300 gr bladerdeeg
  • 2 eieren

 

Bereiding

Bereid de Venetiaanse mosterd. Dat doe je zo: schil het fruit en snij het in stukjes, kook dat in de wijn en zorg ervoor dat elke fruitsoort gescheiden blijft.  Je kookt dus eerst de appels apart, daarna de kweeperen apart enz… . Laat alles zolang koken tot de pulp zacht is en uiteen valt.  Daarna plet je met een stamper. Fijnmalen met een staafmixer kan ook. Als alle fruitsoorten gekookt zijn voeg je ze samen en laat je ze tegelijk verder gaarkoken tot de wijn volledig geabsorbeerd is. Voeg geleidelijk de suiker toe. Weeg het mengsel om straks te bepalen hoeveel mosterdolie erbij moet. Voeg nog het grof gehakte gekonfijte fruit toe en laat nog 30 minuten verder koken.  Van elke fruitsoort moet  ongeveer 35 à 45 gram bij zijn om een goed evenwicht van ingrediënten te bekomen  zodat de smaak van geen enkele fruitsoort overheerst.

Laat het mengsel afkoelen en voeg 5 druppels mosterdolie per kilo bekomen product toe. Rol het deeg uit en snij er met een gebakjessnijder cirkels van 6 cm diameter uit.  Leg op elke cirkel bladerdeeg een theelepel mosterd. Vouw de ronde flapjes dicht en plet de randen van de zo bekomen halve maantjes goed vast. Druk de randen  aan met de vingertoppen om ze een golvend effect te geven. Bestrijk elk half maantje met losgeklopte eidooier en bestrooi ze tenslotte met bruine suiker. Bak ze in 15 minuten gaar in een op  200° voorverwarmde oven.

Opgelet: als je dit gerecht met chocoladeroom maakt, bewaar dan best de crème in de koelkast tot vlak voor de bereiding. Anders komt de crème tijdens het koken los en uit het gebak.

Als dit niet heerlijk klinkt! Geef toe!  Dit wil je toch een geproefd hebben?

 

 

Schrijf GRATIS in als Italofan!
Schrijf GRATIS in als Italofan!

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten