In deze rubriek brengen we u elke week op vrijdag een onvervalst Italiaans recept. Zo kan je het weekend beginnen met een Italiaanse culinaire toets. Buon appetito!
Niveau: gemiddeld
Personen: 6
Tijd: 3u15 + 12u weektijd
Oorsprong: Friuli
Wat heb je nodig?
- 250 gr gedroogde bonen
- 250 gr zuurkool
- 100 gr gerookte pancetta
- 200 gr ribbekes
- 2 aardappelen
- 2 teentjes look
- 1 blaadje laurier
- 1 ajuin (facultatief)
- 2 soeplepels bloem
- Olie, zout, peper
Bereiding
Week de bonen een nacht in koud water. Laat ze uitlekken en doe ze in een pan met de aardappelen, de in ringen gesneden ajuin, de laurier, 1 teentje knoflook, de ribben en bedek alles met 1,5 liter koud water. Zet dit op het vuur en laat het langzaam koken gedurende +/- 1 uur.
Warm ondertussen in een steelpannetje 2 à 3 eetlepels olijfolie. Hak het overgebleven teentje knoflook fijn. Aromatiseer hiermee de warme olie. Bestrooi met de bloem en roer zolang tot het mengsel lichtbruin kleurt. Voeg dit mengsel toe aan de bonen en laat alles een 30-tal minuten koken.
Verwarm twee eetlepels olie in een pan en voeg er de dik gesneden plakken spek bij. Na enkele minuten mag de zuurkool er bij. Breng op smaak met zout en peper en dek af met een deksel. Laat op een laag verder koken gedurende 1u30. Roer regelmatig doorheen de bereiding. Voeg heet water toe als je zou merken dat het gerecht aan het uitdrogen is.
Als de zuurkool gaar is, doe je ze in de pot van de bonen. Kruid met peper en zout. Proef of de smaak meevalt. Het hele kookproces is in ongeveer 15/20 minuten afgerond.
Neem van het vuur af. Laat de soep rusten op kamertemperatuur en dien lauw op.
Welke wijn?
De wijn die hier het best bij past is een Refosco riserva, uiteraard eveneens afkomstig van Friuli.