Buonissimo appetito! 85: Le ‘nfrennule di Borgo Sant’Agata dè Goti

In deze rubriek brengen we u elke week op vrijdag een onvervalst Italiaans recept. Zo kan je het weekend beginnen met een Italiaanse culinaire toets. Buon appetito!

 

Niveau: makkelijk
Personen:
Tijd: 150 minuten
Oorsprong: Campania

In Sant’Agata dé Goti (Campania) worden speciale baggels ’nfrennule,  ook wel ‘taralucci’ genoemd, gemaakt. Ze hebben een 8-vorm die wijst op het verband met ‘ontmoeting’ en ‘omhelzing’. Vandaag  worden vooral aangeboden in gezellige sferen: aan tafel, in harmonie, vergezeld van een glas plaatselijke wijn. Al van in de Oudheid worden ze in wijn gedopt: zoals Jezus dat in het laatste avondmaal deed met brood. Hij zegende dit brood (in de wijn) en reikte het vochtig aan de apostelen aan als teken van hun verbondenheid.
Later zou dit gebruik door de Middeleeuwse leenheren verder gezet  worden na een dispuut of veldslag met hun vazallen, om een vreedzame relatie of overeenkomst te bezegelen. Vandaar het vaak gehanteerde gezegde ‘tarallucci e vino’. Het wijst op het in der minne geregeld geschil bij het drenken bagels in een goed glas wijn.

 

Wat heb je nodig?

  • 1 kg  bloem – type 00 zijnde gewone bakkersbloem voor crêpes en koekjes
  • 250 gr olijfolie van het merk Evo (andere mag ook)
  • 250 gr witte droge wijn
  • 30 gr zout
  • 15 gr biergist
  • Een handvol venkelzaad

Bereiding

Los de gist op in het lauwe water en giet dit mengsel geleidelijk bij de bloem. Roer alles krachtig door elkaar zodat je geen klonters krijgt. Doe dan de wijn, de olijfolie, het zout en de venkelzaad erbij. Blijf krachtig roeren en kneden zodat alle ingrediënten goed vermengd worden.

Het deeg moet goed en lang doorkneed worden opdat het een mooie compacte en homogene vorm kan krijgen. Laat het dan enkele uren (minstens 2) rusten om te rijzen in een ruimte met stabiele temperatuur. Tocht is een boosdoener voor het rijzen. Dek af met een thee- of handdoek.

Na het rijzen rol je de ‘nfrennule. Tussen je twee handen rol je porties deeg tot rolletjes die lang genoeg zijn om er een achtvorm aan te geven.

Bedek een ovenplaat met bakpapier en schik er de ‘nfrennule op. Schuif de bakplaat op halve  hoogte in een op 220° voorverwarmde  oven.  Als de koekjes  beginnen te kleuren mag de temperatuur lager, tot  +/- 130 à 140° zodat ze een korstje krijgen. Na enkele minuten mogen ze uit de oven en zijn de ‘ nfrennule klaar.

 

Welke wijn?

Elke wijn is mogelijk, zij het bubbels, wit of rood!

 

Schrijf GRATIS in als Italofan!
Schrijf GRATIS in als Italofan!

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten