In deze rubriek brengen we u elke week op vrijdag een onvervalst Italiaans recept. Zo kan je het weekend beginnen met een Italiaanse culinaire toets. Buon appetito!
Niveau: makkelijk
Personen: 4
Tijd: 60 minuten
Oorsprong: Lombardia
Wat heb je nodig?
- 250 g Carnaroli rijst
- 100 g eekhoorntjesbrood
- 1 liter vleesbouillon
- 1 glaasje witte droge wijn
- 150 g boter
- 30 g ajuin
- 1 teentje knoflook
- 2 eetlepels gehakte peterselie
- 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
- Zout naar believen
Bereiding
Vooraleer de bereiding van de risotto te starten moeten eerst de champignons gekuist zijn. Die doe je door met een mesje de aarde van de stam te verwijderen en ze daarna zachtjes met een vochtige doek schoon te wrijven. Daarna snij je ze in plakjes van 3 – 4 mm.
De gehakte knoflook in 50 g boter goud kleuren. Voeg de champignons, een pollepel bouillon, een snufje peterselie en wat zout toe en kook 5 minuten op een laag vuur.
Zet een pot gereed om de bouillon constant warm te houden.
Als alle ingrediënten klaar zijn, doen we in een pan 50 gram boter en de fijngehakte ui. Als de ui zacht en glazig is voegen we de rijst toe die we toasten gedurende 1 minuut op een laag vuur. Daarna blussen we de risotto met witte wijn. Al die verdampt is overgieten we dit alles met 2 /3 pollepels bouillon. Laat nog 15 minuten verder sudderen en voegen geleidelijk de rest van de bouillon toe.
Vijf minuten voor de rijst gaar is gaan de klaargemaakte champignons erbij. Hou twee eetlepels champignons apart om de 4 borden te versieren.
Als de garingstijd bereikt is, zet je het vuur uit, voeg je er de geraspte Parmezaanse kaas bij en de rest van de boter. Vermeng alles goed onder elkaar en verdeel je de risotto op 4 borden. Garneer elk bord met de opzij gehouden champignons en dien op.
Welke wijn?
Een Lagrein van Alto Adige past zeer goed bij dit gerecht, evenals een Pinot Nero dell’Oltrepò Pavese, die beide het gerecht begeleiden zonder de smaak te overheersen.