Buonissimo appetito! 76: Polenta e osei

polenta e osei

In deze rubriek brengen we u elke week op vrijdag een onvervalst Italiaans recept. Zo kan je het weekend beginnen met een Italiaanse culinaire toets. Buon appetito!

 

Niveau: gemiddeld
Personen: 4
Tijd: 2 uur
Oorsprong: Lombardia

Laat je niet misleiden door de naam: polenta e oséi (polenta met vogels) is ook een heerlijke cake! ‘Osei’ is trouwens het Venetiaans dialectwoord voor ‘vogels’. In het culinaire panorama van Bergamo zijn twee versies van Polenta en Osei te vinden: de zoute en de zoete. De zoute maakt gebruik van bvogeltjes van verse vangst, geplukt, geroosterd aan het spit en geserveerd met dampende polenta. De zoete is de meest bekende zoete specialiteit van de keuken van Bergamo. Gemaakt van biscuit, chocolade, boter, hazelnootcrème en rum en gele marsepein.

De oorsprong van dit gebak gaat terug tot het begin van de vorige eeuw, meer bepaald tot 1910, toen Amadeo Alessio samen met zijn vrouw Giuseppina dit gebak voor het eerst bakte. De twee baatten sinds 1907 de Pasticceria Milanese uit.

Wat heb je nodig?

Biscuitcakevorm in de vorm van een halve bol

Vulling

  • 250 g boter
  • 150 gram gesmolten witte chocolade
  • 25 gr Rum likeur
  • 50 gram hazelnootpasta
  • Curaçao

Versiering

  • Gele marsepein: 30 g
  • Chocolade marsepein: 30 g
  • Rietsuiker: 30 g
  • Abrikozenjam: 50 g
  • Blokjes gekonfijte ceder
  • Cacao: 2 lepels

Bereiding

Klop de boter en gesmolten chocolade tot een glad mengsel en voeg erna de hazelnootpasta en rum toe.

Snij de halve bol biscuitcake in twee, bevochtig één zijde met Curaçao, besmeer met de chocoladecrème – zet twee lepels chocoladecrème opzij.

Leg de tweede helft van de taart weer op elkaar en besmeer de bovenkant met de opzij gezette chocoladecrème.

Rol het gele marsepein uit tot 4 mm dikte, hecht het vast aan de taart en laat het opstijven. Bestuif met rietsuiker. Smeer in het midden een beetje abrikozenjam, vier of vijf blokjes gekonfijte citroen/ceder en de vogels die je uit chocolade marsepein gesneden hebt. Blink ze op met de abrikozenjam waaraan een weinig cacao toegevoegd werd. Bestuif met cacaopoeder. Plaats het gerecht een uurtje in de koelkast vooraleer op te dienen.

Welke wijn?

Zoet symbool van Bergamo, kan Polenta en Osei best geserveerd worden met Bergamo Moscato Giallo. Het heeft een zoete smaak, met een zeer delicate amandelgeur.

bron: Bergamo e le Valli (regione.lombardia.it)

Schrijf GRATIS in als Italofan!
Schrijf GRATIS in als Italofan!

 

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten