In deze rubriek brengen we u elke week op vrijdag een onvervalst Italiaans recept. Zo kan je het weekend beginnen met een Italiaanse culinaire toets. Buon appetito!
Niveau: gemiddeld
Personen: 4
Tijd: 3u
Oorsprong: Emilia Romagna
Dit gerecht uit de streek rondom Bologna is in feite een hartige taart waarbij groenten worden bereid tussen twee vellen zanddeeg.
Wat heb je nodig?
- 150ml water (lauw)
- 50 ml olijflie
- 250 gr spekblokjes
- 500 gr snijbieten
- 500 gr spinazie
- knoflook
- 150 gr parmesan
- 50 gr paneermeel
- zout en peper
- 2 uien
- boter
- 250 gr bloem “00”
Bereiding
We beginnen met de groenten. Maak de spinazie schoon en doe ze in een pot met koken water. Kook ze vervolgens voor twee minuten, giet af en snijd in reepjes. Doe hetzelfde met de bieten. Het verschil is dat de bieten taaier zijn en ze 15/20 minuten moeten koken om de juiste consistentie te bereiken.
Snij de uien in dunne plakjes en doe ze in de pan met het spek en wat boter. Bak ze aan tot de ui glazig is en het spek gebakken en voeg dan de gesnipperde look toe en bak die een beetje mee. Voeg daarna de spinazie en de snijbiet toe. Laat alles afkoelen en voeg vervolgens de parmsesankaas en het paneermeel toe en meng grondig. Kruid met zout en peper. De vulling is nu klaar.
Doe in een kom de bloem, wat zout, de olie en het lauwe water. Meng krachtig totdat je een elastiche massa krijgt. Bedek het het deeg met huishoudfolie en leg het in de koekast voor ongeveer 90 minuten. Na het rusten, rol het deeg uit tot je qua grootte ongeveer twee taartvormen kan bedekken. Leg de helft in een taartvorm die je bedekt met bakpapier. Giet de vulling op het deeg en maak het gelijkmatig. Bedek dan de vulling met de andere helft van het deeg. Prik het oppervlak om het laten ademenen vouw de randen rondom toe. Leg wat klontjes boter bovenaan.
Bak op 180 graden voor 35 minuten, haal het uit de oven en laat even afkoelen.
Welke wijn?
Om in de streek te blijven, neem je het best een goede kwaliteit Lambrusco.