Buonissimo appetito! 49: Ribollita

(foto wikicommons - Ta4e Negodue)

In deze rubriek brengen we u elke week op vrijdag een onvervalst Italiaans recept. Zo kan je het weekend beginnen met een Italiaanse culinaire toets. Buon appetito!

Niveau: moeilijk
Personen: 6
Tijd: 2u + 12 u om de bonen te weken + 12u voor het afkoelen
Oorsprong: Toscana

We kennen allemaal de ribollita als een gerecht bij uitstek van de Toscaanse culinaire traditie. De oorsprong van dit gerecht gaat terug tot de Middeleeuwen, toen de adel zijn voedsel at in broden die “mense” werden genoemd. Na de lunch werd het overgebleven brood aan de bedienden gegeven, die het mengden met hun groenten en het kookten, wat resulteerde in een stevige en smakelijke soep, een echte voorouder van de ribollita!

Wat heb je nodig?

Voor de bonen

  • 350gr gedroogde bonen (cannellini)
  • vers rozemarijntakje
  • 2 liter water
  • zout en peper
  • olijfolie

Voor de soep

  • een halve savooikool (500gr)
  • 100 gr gehakte selder
  • 1 gehakte ui
  • 1 aardappel in blokjes gesneden
  • 200 gr gepelde tomaten, in stukjes gehakt
  • 80 gr gehakte wortelen
  • 250gr oud brood (wit)
  • tijm
  • olijfolie
  • zout en peper

Bereiding

De bonen in een pot met water zetten en 12 uur laten weken. Dan in ongeveer 1.5 uur gaar koken samen met de rozemarijn. Voeg pas tegen het einde het zout toe, anders blijven de bonen te hard. Als de bonen gaar zijn, de helft uit de pot nemen en opzij zetten. Het takje rozemarijn verwijderen en de overgebleven bonen mixen met het kookvocht.

Doe de ui, selder, wortelen in een grote kookpot en bak ze aan. Voeg dan de aardappel toe en bak even mee. Doe er dan de tomaten bij.

Snij de kool in reepjes en doe ze bij de groenten. Giet de bonensoep bij in de kookpot en meng goed. Laat ongeveer 30 minuten garen en doe er dan de hele bonen bij.

Neem dan een grote kookpot en leg daarin laag voor laag afwisselend brood en soep en eindig bovenaan met soep. Laat dit een nacht trekken.

De volgende dag terug aan de kook brengen en kruiden met tijm, olijfolie, peper en zout.

Welke wijn?

We hebben het over een van de beroemdste gerechten uit de Toscaanse volkstraditie, dus de perfecte combinatie met ribollita kan alleen maar een Toscaanse rode wijn zijn, vooral een Chianti, die de juiste structuur heeft en zowel drinkbaar als doortastend is, of een Morellino, gewoonlijk iets meer gestructureerd maar even zacht.

 

 

Schrijf GRATIS in als Italofan!
Schrijf GRATIS in als Italofan!

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten