Colomba di Pasqua, het traditionele gebak voor Pasen

Paasgebak
Colomba di Pasqua

In Italië heeft elke feestdag wel zijn eigen specifieke gebak. Tijdens Pasen is dat de colomba pasquale (paasduif). De zoete cake bakt men namelijk in de vorm een duif, het symbool van de vrede.

 

Motta

Het is bakkerij Motta die de colomba zoals we die nu kennen, uitvond in de jaren 1930 in Milaan. Motta was toen reeds beroemd om zijn panettone, het gebak dat men traditioneel rond de kerstperiode eet.

Het was Dino Villani, reclamedirecteur van het Milanese bedrijf, die om gebruik te maken van dezelfde machines en hetzelfde deeg, een cake creëerde die op de panettone leek, maar bestemd was voor de paasvakantie. Het recept werd vervolgens overgenomen door Angelo Vergani die in 1944 Vergani srl oprichtte, een bedrijf in Milaan dat vandaag de dag nog steeds colomba produceert.

Sindsdien heeft de colomba zich verspreid naar de tafels van alle Italianen, en zelfs tot ver buiten de grenzen van Italië. Het oorspronkelijke deeg, gemaakt van bloem, boter, eieren, suiker en gekonfijte sinaasappelschil, met een rijke amandelglazuur, heeft sindsdien verschillende vormen en variaties aangenomen. Niettemin is de oorspronkelijk vorm in een duif veruit het populairst.

 

Legenden over de taart in Lombardije

Jaren ’30 of niet, er zijn legenden die dit paasgebak terugvoeren tot de Longobardische tijd, zelfs tot de Longobardische koning Alboin. Die kreeg tijdens de belegering van Pavia (halverwege de zesde eeuw) als teken van vrede een gebakje in de vorm van een duif kreeg aangeboden.

Een andere legende brengt de paasduif in verband met de Lombardische koningin Theodolinda en de Ierse abt Sint Columbanus. De heilige Columbanus werd bij zijn aankomst in de stad, rond 612, door de Longobardische vorsten ontvangen en met zijn monniken uitgenodigd voor een uitgebreide lunch.

Hij kreeg talrijke gerechten voorgeschoteld met veel gebraden wild, maar Colombanus en zijn monniken weigerden het rijke vlees dat in een periode van boetedoening zoals de vastentijd werd opgediend. Koningin Theodolinda was beledigd en begreep het niet, maar de abt overwon de onfortuinlijke situatie op diplomatieke wijze door te zeggen dat zij het vlees pas zouden eten nadat het was gezegend.

Columbanus hief zijn rechterhand op in een kruisteken en het voedsel veranderde in witte duiven van brood, even wit als hun kloosterkleden. Het wonder maakte grote indruk op de koningin, die de heiligheid van de abt begreep en besloot het grondgebied van Bobbio te schenken, waar de abdij van Sint Columbanus was ontstaan. De witte duif is ook het iconografisch symbool van de heilige en wordt altijd boven zijn schouder afgebeeld.

 

Zelf maken?

Het Paasbrood is niet lastig te maken, maar het hele traditionele recept neemt ongeveer 24 uur in beslag vanwege de tijd die nodig is om het brood te laten rijzen. Heb je niet zoveel geduld? Er zijn ook eenvoudiger recepten, die de benodigde tijd inperken. Een ervan kan je hier vinden.:

 

Sluit je vandaag nog GRATIS aan als Italofan!

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten