In deze rubriek brengen we u elke week op vrijdag een onvervalst Italiaans recept. Zo kan je het weekend beginnen met een Italiaanse culinaire toets. Buon appetito!
Niveau: gemakkelijk
Personen: 4
Tijd: 30min
Oorsprong: Liguria
Wat heb je nodig?
- 400 gr trofie (een typische pastasoort uit Ligurië)
- 30 gr gemalen pecorino
- 30 gr gemalen parmesan
- 2 eetlepels pijnboompitten
- 3 teentjes knoflook
- olijfolie
- een basilicumplantje
- zout
Bereiding
De pijnboompitten lichtjes roosteren in een pan tot ze lichtbruin worden. De basilicumblaadjes van de plant ritsen en in een vijzel doen. Wrijf ze samen met de pijnboompitten, de look en een snufje zout tot een pulp. Voeg de kaas en olijfolie toe tot je een gladde massa krijgt.
Kook de pasta beetgaar en giet af, maar bewaar wat van het kookwater. Warm de pesto op met een beetje van het kookwater en voeg ze onder de pasta.
Uiteraard kan je de saus ook maken met een mixer, maar met een vijzel zijn de aroma’s sterker en is de saus minder fijn.
Welke wijn?
Het is bijna een must om te beginnen met een Vermentino di Liguria, waarschijnlijk de meest automatische keuze, maar een Pigato kan ook uitstekend zijn. In het algemeen kan elke droge en voldoende soepele witte wijn hier uitstekend bij passen, maar als u geen afstand kunt doen van rode wijn, is een Rossese di Dolceacqua, met zijn delicate en fijne bouquet, het perfecte alternatief.