Buonissimo appetito! 3: Cannoli siciliani

In deze rubriek brengen we u elke week op vrijdag een onvervalst Italiaans recept. Zo kan je het weekend beginnen met een Italiaanse culinaire toets. Buon appetito!

Niveau: gemiddeld
Personen: 8
Tijd: 50 minuten
Oorsprong: Sicilië

Wat heb je nodig?

Cannoli:

  • 120 g bloem
  • 35 ml marsala
  • 25 ml witte wijn
  • 15 g suiker
  • 15 g boter
  • gemalen koffie
  • cacao
  • olie om te frituren
  • eiwit
  • zout

Vulling:

  • 700 g (schapen)ricotta
  • 350 g poedersuiker
  • 100 g gekonfijte sinaasappelschil
  • 100 g pure chocolade
  • oranjebloesemwater

Materialen:

  • cannoli-buisjes (2 cm Ø) (deze zijn verkrijgbaar bij gespecialiseerde kookwinkels. U kunt ook zelf buisjes maken door een metalen pijp of bijvoorbeeld een bezemsteel in stukken van ca. 15 cm lang te zagen)

Bereiding

Cannoli: Meng in een kom de bloem, 5 g cacao, 5 g gemalen koffie, de suiker, de zachte boter in stukjes, de marsala, de wijn en een snufje zout. Kneed de ingrediënten tot een deeg. Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat het ca. 2 uur rusten.

Rol het deeg uit (ca. 3 mm) en snijd 16 cirkels (9 cm Ø) uit het vel deeg. Rol de cirkels iets uit tot een ovaal. Rol elke ovaal om een buisje. Kwast de uiteinden daarbij in met eiwit en leg ze lichtjes over elkaar heen. Frituur de cannoli 3-4 minuten in voldoende hete olie. Laat uitlekken op keukenpapier en verwijder de buisjes.

Vulling: Meng in een kom de ricotta met de poedersuiker, de in blokjes gesneden sinaasappelschil, de verbrokkelde chocolade en 2 el oranjebloesemwater. Vul de afgekoelde cannoli met de vulling en serveer er 2 per persoon.

Welke wijn?

Voor de liefhebbers van Siciliaans gebak is dé beste combinatie met een cannolo, gevuld met ricottakaas bewerkt met suiker, gekonfijt fruit en chocoladedruppels in een geurig wafeltje, zeker de zibibbo. Het is gemakkelijk te begrijpen hoeveel harmonie er in de mond ontstaat tussen het gekonfijte fruit van de cannolo en de rozijnen die men terugvindt in de aroma’s en in de smaak van de zibibbo. Het woord zibibbo, dat zowel de wijn als de wijnstok aanduidt, betekent trouwens in het Arabisch “rozijn”.

Schrijf GRATIS in als Italofan!
Schrijf GRATIS in als Italofan!

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten