Buonissimo appetito! 25: Tajarin al burro di cacao e tartufo

In deze rubriek brengen we u elke week op vrijdag een onvervalst Italiaans recept. Zo kan je het weekend beginnen met een Italiaanse culinaire toets. Buon appetito!

Niveau: gemiddeld
Personen: 4
Tijd: 2u30 minuten
Oorsprong: Piemonte

Wat heb je nodig?

Voor de pasta:

  • 200 g bloem 00
  • 40 g semola di grano duro rimachinata
  • 2 eieren
  • 1 eigeel
  • olijfolie
  • 1 el koud water

Voor de kruiding:

  • 50 g cacaoboter
  • 20 g witte truffel
  • Peper en zout

Bereiding

De tajarin is een pasta afkomstig uit de Langhe, een streek in Piemonte. Typisch aan deze pasta is het grote aantal eieren dat in de bloem verwerkt wordt en dat kan oplopen tot 30 per kilo bloem… het is een zeer dunne pasta, tot 2 mm breed die met de hand gesneden wordt. Het wordt veel geserveerd met salieboter en Parmezaan en soms wat witte truffel van Alba. Deze pasta wordt ook opgediend met vleesragout, braadvocht van vlees, konijn en champignons. In de zomer, met groentjes uit de tuin.

De cacaoboter is aromatisch, neemt de plaats in van de kaas en past perfect bij truffel. De witte truffel van Alba is zowat het duurste dat Italië op tafel kan zetten. Ze hebben een intense smaak en eenmaal geproefd zal men de smaak nooit vergeten. Bij gebrek ervan kan truffelolie een alternatief zijn.

Kneed de bloem met de eieren, voeg een halve theelepel olie en wat zout toe en indien nodig wat water. Maak er een bol van en zet 2 uur weg in plastiekfolie op een frisse plaats. Bestrooi een tafel met semola, rol het deeg uit, bestrooi met semola en laat enkele minuten rusten. Rol de pasta licht op en snijd met de hand fijne sliertjes pasta.

Kook de pasta al dente in ruim licht gezouten water. Giet af, meng er de cacaoboter onder, kruid met peper van de molen en indien nodig met zout. Verdeel over 4 borden en schaaf er fijne lamellen truffel over.

Welke wijn?

Wat is de meest aanbevolen wijn voor witte truffels? Bij het kiezen van een wijn voor witte truffels moet rekening worden gehouden met de bijzondere smaak: de verkeerde wijn kan de smaak tenietdoen. Truffels passen dus het best bij een wijn die niet te aromatisch en gestructureerd is.

Een wijn die wordt aanbevolen bij een gerecht van Piemontese tajarin met boter en witte truffel, is een Dolcetto d’Alba, aangenaam, droog en karakteristiek, met een smaak die niet te intens is. Maar ook een Roero Arneis, met zijn droge en licht bittere karakter, of een Riesling dell’Oltrepò pavese, fris en aangenaam, zijn uitstekende combinaties.

 

 

Schrijf GRATIS in als Italofan!
Schrijf GRATIS in als Italofan!

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten