In deze rubriek brengen we u elke week op vrijdag een onvervalst Italiaans recept. Zo kan je het weekend beginnen met een Italiaanse culinaire toets. Buon appetito!
Niveau: gemiddeld
Personen: 4
Tijd: 30 minuten
Oorsprong: Campania
Wat heb je nodig?
- 1.5 kg venusschelpen
- 400 gr spaghetti
- een bosje peterselie
- 1 ui
- 3 teentjes look
- een gedroogd pepertje
- 1/4 liter droge witte wijn
- olijfolie
- 50 gr boter
- peper en zout
- citroensap
Bereiding
De venusschelpen grondig spoelen onder stromend water want ze kunnen nogal wat zand bevatten.
De schelpen in een kookpot doen en de wijn toevoegen. Laten koken voor ongeveer 5 minuten onder een deksel. Daarna de schelpen uit de pot doen en opzij zetten. Het kookvocht zeven.
Ondertussen kan je de pasta koken in gezouten water en wanneer klaar (al dente), afgieten.
Voor de saus, de helft van de peterselie en de ui snipperen en fruiten in olijfolie. Daarna ook de look en het pepertje snipperen en even meebakken. Dan het kookvocht van de schelpen toevoegen en voor ongeveer de helft laten inkoken. Dan de schelpen toevoegen en opwarmen, zonder ze opnieuw te laten koken. De boter in blokjes toevoegen zodat je een gladde saus krijgt. Daarna de rest van de peterselie, en naar eigen smaak nog peper, zout en wat citroensap toevoegen.
Tenslotte de saus mengen met de pasta en opdienen.
Welke wijn?
Uiteraard hoort hier een witte wijn bij. Bij voorkeur een jonge en fruitige wijn uit de regio zelf, zoals een Falanghina of Greco di Tufo. Maar er zijn tal van andere witte wijnen die je kan schenken. Bijvoorbeeld een Vermentino van Sardinië, een Pinot Bianco van Alto Adige, een Sauvignon van Friuli, een Chardonnay uit de Langhe (Piemonte) of een Insolia van Sicilië.