Buonissimo appetito! 11: Porchetta abruzzese

In deze rubriek brengen we u elke week op vrijdag een onvervalst Italiaans recept. Zo kan je het weekend beginnen met een Italiaanse culinaire toets. Buon appetito!

Niveau: gemiddeld
Personen: 10 tot 15
Tijd: ongeveer 4 uur
Oorsprong: Abruzzo

Wat heb je nodig?

  • 1 speenvarken van 10 kg
  • vet spek
  • rozemarijn
  • tijm
  • laurier
  • olijfolie

Bereiding

Vul het speenvarken op met de kruiden, peper en zout. Bestrijk de buitenkant met een tak rozemarijn gedrenkt in olijfolie.

Steek het speenvarken op een spit en gaar boven een vuur. Blijf het vel bestrijken met de olie zodat het vel krokant wordt.

Steek het spek op een vork en laat het boven het vuur smelten zodat het op het speenvarken druipt.

De gaartijd is lang – zeker 3 uur – maar het is de moeite waard!

Deze porchetta wordt gegeten met dikke sneden ‘pane casereccio’ geroosterd boven het vuur.

Welke wijn (of bier)?

Als we in de streek willen blijven, kiezen we voor een Montepulciano d’Abruzzo, bij voorkeur een Colline Teramane. Het is een krachtige complexe wijn die goed geschikt is voor geroosterd vlees.

Buiten Abruzzo is bijvoorbeeld een combinatie met een Nebbiolo d’Alba (Piemonte) of een Cannonau (Sardegna) ook aangenaam; de eerste versterkt de geroosterde en rokerige tonen van de porchetta, terwijl de laatste nuances – zoet en van zwart fruit samen – van grote charme vrijgeeft.

In Italië drinkt men bij porchetta ook vaak bier. Wat zeer goed past bij porchetta is amberbier. Amberbier is een bier dat meer amberkleurige mout bevat dan een traditioneel bier. Het heeft een consistente karamelbasis, waardoor het evenwichtiger is. Dit maakt ze smaakvol genoeg om op zichzelf te drinken, maar ook om optimaal te combineren met eten. Een voortreffelijk voorbeeld is de Dubbel van Westmalle.

 

Schrijf GRATIS in als Italofan!
Schrijf GRATIS in als Italofan!