Buonissimo appetito! 102: Strangolapreti (strozzapreti) alla Trentina

In deze rubriek brengen we u elke week op vrijdag een onvervalst Italiaans recept. Zo kan je het weekend beginnen met een Italiaanse culinaire toets. Buon appetito!

 

Niveau: makkelijk
Personen: 4
Tijd: 20 minuten + 60 min kooktijd
Oorsprong: Trentino – Alto Adige

Strangolapreti (strozzapreti) alla Trentina zijn een soort rustieke gnocchi, een traditioneel recept uit de bergen.

In tegenstelling tot de andere regio’s kent Trentino-Alto Adige geen eenduidige keuken. Dat is niet zo vreemd als je weet dat Trentino Italiaans en Alto Adige Oostenrijks georiënteerd is, zowel qua taal als qua keuken. Het is pas sinds Wereldoorlog I dat Alto Adige niet meer bij Oostenrijk hoort. Administratief zijn de twee regio’s pas sinds 1948 samen. Hierna volgt een streekgerecht dat sinds de 15de eeuw in kookboeken verschijnt.

De letterlijke vertaling van ‘strangolapreti’ is ‘priesterwurgers’, in het Engels ‘priest stranglers’. In de volksmond zegt men dat de naam te danken is aan het feit dat huisvrouwen het deeg wurgen om het hun vorm te geven. Maar wat hebben priesters daar dan mee te maken?
Een legende vertelt dat omstreeks ‘700 een priester verdwaalde in het platteland en uitgehongerd aan een herberg stopte waar de gastvrouw hem een goedgevuld bord met zelfgemaakte gnocchi met wilde kruiden aanbood. De priester, ten prooi aan een enorme eetlust, verslond een bord, nog ééntje en dan nog eentje… tot hij stikte. Ware het niet dat de gastvrouw hem met een klap op de rug dwong de verstikkende brei uit te spuwen dan zou de priester zeker zijn dood gegaan.

Wat heb je nodig?

Voor de gnocchi:

  • 250 gr spinazie (of andere groente vb. andijvie)
  • 400 gr ricotta
  • 120 gr witte bloem
  • 2 eieren: 1 volledig ei en 1 eierdooier
  • 100 gr pastissimo van Galbani
  • Muskaatnoot
  • Peper, zout, muskaatnoot

Voor de saus:

  • 500 gr vruchtvlees van tomaten
  • 50 gr boter
  • 20 gr ajuin
  • Enkele blaadjes salie
  • Zout

 

Bereiding

Maak de spinazieblaadjes schoon onder stromend water en verwijder de dikke stelen.  Blancheer de groenten 2 minuten in ruim kokend (al dan niet gezouten)  water, giet af en laat ze schrikken onder koud water en laat ze goed afkoelen tot ze lauw zijn.  Knijp de blaadjes goed uit en hak ze zo fijn mogelijk met een hakmes of een groentesnijder.

Breng de ricotta, de spinazie, één ei en één eierdooier, het zout, de peper, de nootmuskaat en de helft van de pastissimo samen in een mengschaal en meng alle ingrediënten, onder geleidelijke toevoeging van de bloem.  Kruid het deeg en zorg dat het niet té lopend is.
Bestrooi de handen met wat bloem en rol het deeg uit tot kleine bolletjes ter grootte van een noot. Schik de bolletjes naast elkaar op een schotel.

Smelt 20 gram boter in een braadpan en fruit hierin de gehakte ui. Voeg er de gehakte tomaten. Kruid met peper en zout en laat 10 minuten zachtjes sudderen.
Kook  in een diepe kookpan licht gezouten water en dompel er de strangolapreti in. Om te vermijden dat de strangolapreti breken in het kokend water is het raadzaam de deegrolletjes met kleine hoeveelheden in een keer te koken.
Laat de strangolapreti uitlekken, schik ze op een schotel en overgiet met de tomatensaus.

Smelt de boter in een kleine pan en voeg er de salie bij. Zo gauw als de boter lichtjes kleurt, giet u ze over de strangolapreti. Bestrooi met de rest van de pastissimo. Zet 15’ in een op 160° voorverwarmde oven en dien op.

NB: strangolapreti zijn heerlijk wanneer bereid met het spek of vleessaus.

Welke wijn?

Ik raad een Trentino-wijn aan met een goede structuur en niet bijzonder intense, maar toch aanwezige aroma’s, terwijl het belangrijk is dat hij een belangrijke frisheid heeft om de vettigheid van de boter te matigen. Probeer bvb. een Muller Thurgau.

 

Schrijf GRATIS in als Italofan!
Schrijf GRATIS in als Italofan!

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten